4. oktobar 2024 17:55

U poplavama u FBiH stradalo 15 osoba; Prijavljen nestanak desetine osoba

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Armin Durgut

SARAJEVO - Broj žrtava stradalih u poplavama i klizištima u Federaciji BiH povećan je na najmanje 15 osoba, a federalna Vlada je zbog situacije na terenu proglasila stanje prirodne nesreće.  

U nevremenu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu do sada je poginulo 15 osoba, a prijavljen je nestanak na desetine lica, podaci su kantonalnog Kriznog štaba, dok su desetine osoba povređene, izjavio je Darko Јuka iz Kriznog štaba HNK-a.

Najkritičnija situacije u Jablanici.

Reke Neretvica i Seončica izlile su se iz svojih korita, poplavile veliki broj kuća i odnele neutvrđen broj vozila u Јablaničko jezero

Nermin Nikšić: Situacija u BiH dramatična, činimo sve da ljudima pružimo neophodnu pomoć

Premijer Federacija Bosne i Hercegovine (BiH) Nermin Nikšić rekao je danas da je situacija u toj zemlji pogođenoj smrtonosnim poplavama više nego kritična i dramatična, kao i da je najgore od svega to što ima velikog broja mrtvih i nestalih, ali da se čini sve da se ljudima pruži pomoć.

Nikšić je rekao da je gotovo celo jedno selo nestalo i da je pričinjena velika materijalna šteta, ali da nadležne službe čine sve da pruže pomoć stanovništvu.

"Sva moguća mehhanizacija kojom raspolaže Federacija i koja je bila aktivna na nekim gradilištima je mobilisana. Radi se sa dve strane, iz Mostara ide druga ekipa koja radi na magistralnom putu M17 kod Komadinovog Vrela, dok je iz Posuša krenula ekipa sa bagerima koja pokušava da ponovo uspostavi komunikaciju prkeo Risovca", rekao je Nikšić.

On je dodao da će obići i selo Buturović polje u opštini Konjic, kao i da je teška situacija u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici veoma teška.

Nenad Nešić: Na ugroženom području veliki broj žrtava među kojima mnogo dece i žena

Ministarstvo bezbednosti u Savetu ministara BiH u stalnoj je komunikaciji sa nadležnim federalnim institucijama, ali i institucijama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji povodom prirodne nesreće, rekao je danas ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

Nešić je istakao da ukoliko bude potrebe biće pružena i međunarodna pomoć poplavama ugroženom području.

Ministar je naveo da ga je posebno ražalostio veliki broj žrtava, među kojima je, prema do sada dostupnim informacijama, mnogo dece i žena.

"Ovo je katastrofa i za opštinu Јablanica i za celu BiH", rekao je Nešić, koji je danas posetio ovu opštinu.

Krizni štab HNK: 14 smrtnih slučajeva u poplavama u Jablanici, među njima i beba

U poplavama i odronima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u Federaciji BiH do sada je potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok je prijavljen nestanak desetina lica, podaci su Kriznog štaba HNK.

Darko Juka iz Kriznog štaba HNK-a rekao je da se još ne zna tačan broj poginulih u poplavama u Jablanici.

Juka je rekao novinarima da je među poginulima i beba koja je prebačena u bolnicu u Mostaru, navodeći da se lekari bore da spasu život majke bebe.

Juka je rekao da je do sada prijavljeno i desetine povređenih, preneo je portal Klix.ba.

Helez: Najmanje 20 osoba poginulo u poplavama i odronima u Jablanici u BiH

Ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao je da je nezvanično dobio informaciju da je 20 osoba poginulo u poplavama i odronima u opštini Jablanica na severu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Bosni i Hercegovini.

On je to rekao za Al Džaziru, navodeći da su iz ruševina spaseni jedno dete i žena. Tu informaciju MUP HNK još nije zvanično potvrdio.

Kako saznaje portal Klix.ba, u akciju potrage i spasavanja su se, pored vojnika Oružanih snaga BiH, uključili i britanski specijalci koji su bili na obuci u zemlji.

Portal takođe saznaje da će danas biti održana hitna sednica Veća ministara BiH povodom poplava.

Najmanje 5 osoba poginulo u poplavi u Jablanici u BiH, nezvanično saznaje Dnevni avaz

Najmanje pet osoba poginulo je u poplavama i odronima koji su pogodili naselje Jablanica na jugu Bosne i Hercegovine, prema nezvaničnim informacijama koje je objavio Dnevni avaz.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) rekli su za Avaz da su poslali zahteve Federalnom MUP-u i Oružanim snagama BiH za pomoć.

Ističe se da je Federalni MUP saopštio da će poslati svoju jedinicu specijalne policije.

Takođe su naveli da je FUCZ obustavio operacije deminiranja i stavio u pripravnost sve deminere da pomognu ugroženom stanovništvu.