21. jun 2024 09:36

Policija privela Čeha zbog eksplozije kod Obrovca u kojoj je poginuo dečak

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Jinga, ilustracija

ZADAR - Zadarska policija privela je danas 46-godišnjeg državljanina Češke zbog sumnje da je kriv za eksploziju kod Obrovca, u kojoj je poginuo devetogodišnji dečak, a povređene dve žene.

U sredu oko 18 časova došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dete, a teže su povređene dve žene i lakše povređen jedan muškarac. Svi državljani Češke, piše hrvatski Indeks.

Zadarska policija je juče poslepodne sprovela istragu nad 46-godišnjakom iz Češke zbog sumnje da je počinio pomenuto krivično delo.

Policija sumnja da je on po prethodnom dogovorenom planu obilaska, u sredu, u poslepodnevnim satima u društvu svoje porodice i prijatelja došao na šire kninsko područje gde se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Smatrajući da neće doći do neželjene, i po život opasne posledice, s detetom je ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a potom je to sredstvo lično stavio u svoj automobil.

Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz put da bi dete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo. Usled eksplozije, zbog zadobijenih povreda dete je na mestu preminulo dok su dve ženske osobe zadobile teške telesne povrede.

Nakon sprovedene istrage, policija je protiv 46-godišnjaka podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu u Zadru.