15. jul 2024 17:48

Dodik: Dijalog tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta BiH jedino rešenje

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BANJALUKA  - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da Republika Srpska i Federacija BiH moraju sarađivati kao dobri partneri, koji se uzajamno poštuju i uvažavaju, i zato je dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta jedino rešenje da se očuva dejtonska BiH i to bez međunarodnog intervencionizma.

"Naši stavovi su poznati, BiH je moranje za nas, ali prihvatamo i borimo se za očuvanje dejtonske i ustavne BiH, jer je ona jedini garant zajedničkog života Srba, Hrvata i Bošnjaka. Јedino dejtonska BiH je moguća i održiva. Bošnjački politički predstavnici uzalud se nadaju da će im mešanje stranaca, nametanje odluka i strani intervencionizam doneti unitarnu BiH. Od toga nema ništa", poručio je Dodik u intervjuu Srni.

Predsednik Srpske je pojasnio da je obaveza svih političara u Republici Srpskoj, Federaciji i BiH da pokažu više odgovornosti i spremnosti da zajedno stvore uslove za normalan rad, jer samo tako može se ići ka napretku.

"Bez obzira na to kako će naša budućnost izgledati, kao dobre komšije, moramo uraditi sve da sačuvamo stabilnost i omogućimo razvoj i Srpske i Federacije i u tom pogledu dijalog domaćih političara je ono što može dovesti do rešenja i kompromisa. I ponavljam, samo dijalog domaćih izabranih političkih predstavnika bez mešanja stranaca", naveo je Dodik.

Kada odu najveći rušitelji dejtonske BiH moći ćemo ponovo da razgovaramo

Predsednik Republike Srpske istakao je danas da prljava i podla kampanja koja je usmerena isključivo protiv jednog naroda u BiH nije i ne može biti rešenje.

"Kada odu najveći rušitelji dejtonske BiH moći ćemo ponovo sesti i razgovarati. Deo kampanje tih tipova, nije samo narušavanje odnosa Srba sa Bošnjacima i Hrvatima, nego i među Srbima", rekao je Dodik.

On je naveo da je svet u velikom neredu, podele su sve veće po svim pitanjima.

"Pokušaj atentata na bivšeg američkog predsednika i republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, kao i na premijera Slovačke Roberta Fica poziva sve na veći oprez i potrebu vođenja konstruktivnog dijaloga", naveo je Dodik u intervjuu za Srnu.