23. januar 2023 09:44

Crnogorski ministar Ibrahimović: Železnički prevoz je bezbedan, kupujemo tri voza

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ Petr Baumann, ilustracija

PODGORICA - Crnogorski ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović najavio je kupovinu tri elektro-motorna voza, ulaganja od dva miliona evra u remot pruge i oko 66 miliona evra za izgradnju putne infrastrukture u ovoj godini.

Ibrahimović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da su u Crnoj Gori vozovi bezbedni.

“Na osnovu informacija koje dobijam, rekonstrukcije i sve što je potrebno za ispravan rad vozova, radi se u skladu sa zakonom. Na osnovu toga možemo reći da su naši vozovi bezbedni”, naveo je Ibrahimović.

U poslednjih 15 godina rađena je, kaže, rekonstrukcija željezničke infrastrukture.

“Moramo još raditi, a planovi su ambiciozni”, naveo je ministar i dodao da planiraju ulaganja od 20 miliona evra u železničku infrastrukturu.

Plan je, dodaje, da se kupe još tri elektro-voza za lokalne upotrebe, a pored toga se mora raditi i na remontu, za šta je potrebno dva milionan evra.

U prošloj godini je, prema njegovim rečima, prevoz putnika vozovima povećan za 40 odsto.

“Može bolje, ali činimo sve da unapredimo naš železnički prevoz”, naveo je Ibrahimović.

“Od 21. jula do 31. decembara je auto-putem prošlo preko 1,4 miliona vozila i prihod je bio 4,6 miliona evra”, kaže ministar i dodaje da je potrebno potrebno što pre početi izgradnju preostalih deonica.

Podseća da je Budžetom za 2023. za putnu infrastrukturu predviđeno oko 66 miliona evra.

“U 2023. je planirana rekonstrucija magistralnog puta Lepenac - Ribarevine - Berane dužine 40 km, vrednost je oko 36 miliona evra... Počeće rekonstrucija puta Tivat - Budva u vrednosti oko 50 miliona. Imamo u Nikšiću nekoliko projekata. Radićemo sanacije mostova i za 14 klizišta su određena sredstva”, naveo je Ibrahimović, preneo je portal RTCG.