17. jul 2024 16:48

Dodik:Tužilaštvo ne uspeva da obrazloži optužnicu, to govori koliko je proces sumnjiv

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik:Tužilaštvo ne uspeva da obrazloži optužnicu, to govori koliko je proces sumnjiv

Foto: RTRS

ISTOČNO SARAJEVO  - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je činjenica da Tužilaštvo BiH nje uspelo da obrazloži suštinu optužnog zahteva protiv njega i v.d. direktora Službenog lasnika Miloša Lukića.

"To što tužilaštvo ne može da obrazloži da sam ja prekršio odluke visokog predstavnika (Kristijana Šmita) govori o tome koliko je ovaj proces sumnjiv", rekao je Dodik novinarima nakon ročišta održanog u Sudu BiH.

"Činjenica da Sud nije prihvatio da Kristijan Šmit svedoči govori o tome da se želi zaštiti nepravo", rekao je Dodik i ukazao na činjenicu da se Lukić i on terete da nisu ispoštovali odluku Šmita, a kada, kaže, pitaju za te odluke o tome se ne raspravlja.

Dodik je zahvalio pravnom timu na preciznosti i stručnosti, jer, kako je istakao, ovo je primarno politički proces i sve što smo mogli danas da vidimo ukazuje na to.

Delegacija Misije EU u BiH je u Bratuncu trebalo da bude pre 25 godina

Komentarišući optužbe direktora Memorijalnog centra u Srebrenici Emira Suljagića iznete na račun Delegacijom EU u Sarajevu, Dodik je danas rekao da je trebalo da delegacija Misije EU u Bratuncu budu pre 25. godina, a ne sada.

Dodik je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentariše pretnje i optužbe koje je na delegacije EU javno izneo Suljagić, nakon što su položili venac srpskim žrtvama juče u Bratuncu.

"Sada ja treba da budem njima zahvalan zato što su došli tamo gotovo krijući. Gde ste bili kada smo mi bili tamo i zvanično obeležavali taj događa. Mogli ste ići u Potočare, ali ste Bratunac zaobišli", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je Zapad pokazao da ne poštuje srpske žrtve, a da je on zahvalan pojedincima koji su Bratunac odlazili pojedinačno.