23. jul 2024 10:26

Dodik: Srpska će istrajati da Rusiji ne budu uvedene sankcije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BANJALUKA - Republika Srpska će istrajati u tome da Ruskoj Federaciji ne budu uvedene sankcije, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da bi u suprotnom Srpska izgubila i obraz i velikog prijatelja.

"Izgubili bismo i obraz i tradicionalno prijateljstvo. Ukoliko bi se pridružili sankcijama, a od Zapada bi Srpska dobila ekspanzuju pritisaka i zahteva prema ovom prostoru s ciljem da nas izbrišu", jasan je Dodik.

Ovako, kazao je predsednik Republike Srpske, u Savetu bezbednosti, na primer, od stalnih članica "imamo dva prijatelj - Rusiju i Kinu".

Govoreći o globalnoj situaciji, Dodik je istakao da je svet u neredu i da ništa nije isto kao što pamtimo.

"Ne kažem da je to bilo dobro, ali ovo nije dobro. Ti stalni pritisci u svetu gde se dešavaju sukobi, determinišu se i na to kako mi radimo", istakao je Dodik za RTRS.

Ekspanzija bošnjačke političke laži je u stalnom porastu

Predsednik Republike Srpske istakao je danas da je ekspanzija bošnjačke političke laži u stalnom porastu, a sve je, kaže, krenulo sa bivšom ministarkom inostranih poslova iz Stranke demokratske akcije Biserkom Turković.

Dodik je gostujući u Jutarnjem programu RTRS rekao da je "SDA razvila opasnu strkturu sa bivšim direktorom OBA Osmnom Mehmedagićem, koja je išla čak do te mere da su pravili spiskove nepodobnih za likvidacije".

"Mi i ne očekujemo da će se njihova politika promeniti prema nama", rekao je Dodik i istakao da zna da je za bošnjačku politiku Republika Srpske neprihvatljiva.

"Oni svako jutro ustaju sa mržnjom prema Republici Srpskoj, šta toga dana doneti loše, pa tek onda ih greje ljubav prema BiH. Sistem u BiH je takav da vi ne možete puno da birate i taj sistem je neodrživ", naveo je predsednik Republike Srpske.

Dodik pozvao Srbe u SAD sa pravom glasa da glasaju za Trampa

Milorad Dodik uveren je u pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i pozvao sve Srbe, koji žive u Americi i imaju pravo glasa, da glasaju za bivšeg američkog predsednika.

Kada Tramp dođe ponovo na vlast, doći će i do smene Bajdenovih ambasadora, iako je, kako kaže, ovaj u BiH već odlazeći.

Za američkog diplomatu Majkla Marfija kaže da ne govori istinu kada kaže da Republika Srpska nema pravo da predlaže mirno razdruživanje, jer Dejtonom je definisano da se strane u BiH mogu dogovoriti o svemu.

Marfi, prema rečima Dodika, svoju poziciju koristi za lični obračun.

"Znam da je to sa njihove strane nerealno, ali to je jedini cilj. Imamo BiH koja ništa ne nudi. Racionalno je izvući se iz toga. Zbog toga smo predložili mirno razdruživanje", rekao je Dodik gostujući u Jutarnjem programu RTRS.