27. jul 2024 15:29

Miodrag Linta: Masovni ustanak Srba u Srbu i Drvaru odgovor na strašne zločine ustaša

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je masovni ustanak krajiških Srba u Srbu i Drvaru pre 83 godine bio odgovor na "genocidnu politiku NDH" i strašne zločine koje su ustaše počinile nad srpskim narodom.

Krajiški Srbi su 27. jula 1941. godine započeli nadčovečansku i divovsku borbu protiv ustaškog režima čiji cilj je bio fizičko uništenje srpskog naroda na području NDH. Tokom nekoliko dana ustanka oslobođen je prostor od čak 3.000 kilometara kvadratnih sa većim mestima Donji Lapac, Srb, Drvar i Grahovo, podseća se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Do ustanka u Srbu i Drvaru nije došlo po direktivi Komunističke partije Jugoslavije već su ga organizovali i podigli krajiški Srbi da bi sačuvali živote i opstali na svojim vekovnim ognjištima, a tek kasnije je KPJ preuzela vodstvo nad jednim delom ustanika.

Ogromna većina krajiških Srba nije išla u partizane da bi se borila za komunističku vlast već protiv genocidnog terora ustaškog režima i za slobodu, rekao je Linta.