3. avgust 2024 19:03

U Strmici kod Knina održana komemoracija za žrtve "Oluje"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Strmici kod Knina održana komemoracija za žrtve "Oluje"

Foto: Shutterstock.com/Tasha Cherkasova, ilustracija

KNIN - U Strmici kod Knina danas je u organizaciji Srpskog narodnog veća održana komemoracija posvećena svima koji su izgubili život, bližnje, domove i zavičaj tokom i nakon hrvatske oružane akcije "Oluja", a predsednik SNV Milorad Pupovac rekao je da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" nedovoljno osuđuje iako je suprotan ustavnom poretku.

Parastos civilnim žrtvama u Strmici i na područjima na kojima se odvila hrvatska oružana akcija "Oluja" održao je kninski paroh Nemanja Blagojević.

Predsednik SNV Milorad Pupovac je rekao da su u Strmici stradali mahom civili, stariji i nemoćni koji "nikome nisu predstavljali opasnost, ali su ubijeni kao da jesu", a za ta ubistva do sada niko nije odgovarao, prenosi Hina.

"Da nema nas, nikakvog osećaja povezanosti sa stradanjem tih nedužnih ljudi, niti osećaja odgovornosti ne bi bilo. Zato ćemo ovo nastaviti da podsetimo da u ratu stradaju ljudi, civili, a ponekad i celi narodi i da ako se to zaboravlja, ratovi mogu biti gori nego što je bio ovaj", rekao je i naglasio da buduće generacije ne zaslužuju suočavanje s takvim iskustvom. 

Saborska poslanica iz redova SDSS-a Anja Šimpraga istakla je da se istorija ne može promeniti, ali se mogu stvoriti uslovi da se krajevi zahvaćeni ratom revitaliziraju i da postanu mesto dobro za život i Srbima i Hrvatima.

Pupovac je nakon komemoracije upitan kakvu proslavu očekuju u Kninu za dva dana s obzirom na to da se promenila politička klima i Vlada otišla udesno, izrazio nadu da ono što su počeli pre četiri godine "nije bilo uzalud", a to je, kaže, da svako napravi iskorak koji može u tom trenutku kako bi se odmakli od rata, osudili ratne huškače i ratne politike i prisetili se stradanja.

"Nadam se da ove godine neće biti tonova, niti glasova kakve smo čuli ranije. Po onome što do sada vidimo, moglo bi biti tako. I da će biti s merom, s obzirom i uzimanjem, deljenjem osećaja i saosećanja za stradanje drugih", istakao je on. 

Upitan smatra li da Domovinski pokret "zaokreće" udesno i u drugačijem smeru, Pupovac je odgovorio da je "sigurno drugačije", ali i da nije samo reč o DP-u.

"I najviši predstavnici države su zaokrenuli stvari i izjednačili se s političkim ekstremistima i u politici sećanja, političkoj retorici, u odnosu prema prošlosti uopšte. Do pre godinu dana smo mogli da se sećamo svih žrtava u Vukovaru. A onda se dogodilo to da su pod jednim znamenjem otišli svi, a mi smo morali da ostanemo u svojim prostorijama u Zagrebu", naveo je on. 

Kako je naglasio, "svi su otišli pod znamenjem ustaškog pozdrava 'Za dom spremni (ZDS)  i tako ne samo osujetili nas da se sećamo žrtava, nego istovremeno zaboravili šta su temeljne ustavne vrednosti RH - u njima nema mesta, niti prostora za ZDS", dodao je Pupovac.

Na pitanje ima li Vlada propust nečinjenja po pitanju ZDS, Pupovac je odgovorio da nije "video da se iko javio kada je jedan od kolega u Saboru po drugi put, a nije iz DP-a, uzviknuo ZDS".

On je kazao da nije video da je to osudio ijedan državni zvaničnik, ijedan medij, ijedna relevantna institucija ili relevantan čovek jer se navikao, jer je postalo normalno, a nije normalno i dodao da će ponavljati da je to suprotno vrednostima ustavnog poretka i vrednostima zajedničke tekovine EU.