25. januar 2023 11:28

Vladimir Pavićević: Đukanović će biti kandidat za predsednika Crne Gore iz niza razloga

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/urbans, arhiva

PODGORICA - Lider DPS Milo Đukanović biće kandidat na izborima za predsednika Crne Gore na izborima raspisanim za 19. mart, smatra savetnik potpredsednika crnogorske vlade u tehničkom mandatu Vladimir Pavićević i ističe da bi njegovo odustajanje od kandidature bilo priznanje poraza pre izbora.

Pavićević u autorskom tekstu za portal podgoričke Borbe kaže da je to već sada jasno zbog niza povezanih razloga.

"Njegovo nekandidovanje značilo bi priznanje sopstvenog poraza i pre nego što su izbori održani. Tipično autoritarna ličnost kakva je on ne može da prihvati opciju da je gubitnik pre nego što je bitka i počela. Čak i u uslovima koje imamo sada i kada sve više njegovih podržavalaca javno poručuje da je Milo sigurni izborni gubitnik, on će na ove izbore da ide vođen parolom da se ide na sve ili ništa", naveo je Pavićević.

Ukoliko Đukanović ne bi bio kandidat, to bi, ističe, značilo da se pozdravio sa državnom funkcijom.

"U situaciji u kojoj su mu i Dritan (Abazović) i drugi autoriteti u crnogorskom društvu u više navrata poručivali i argumentovali da je upravo Milo zaštitnik kriminalaca i korupcionaša u Crnoj Gori, imunitet koji donosi pozicija predsednika države je Milu i te kako jak motiv da se kandiduje i da pokuša da pobedi na predsedničkim izborima", piše Pavićević.

Ukazuje da je reformisano tužilaštvo koje je za kratko vreme pokazalo efikasnost i dobre rezultate dodatni motiv da se kandidaturom za predsednika države Milo Đukanović zapravo bori za sopstveni imunitet.

Pavićević kaže da bi dogovor o nekom drugom kandidatu DPS-a na izborima za predsednika Crne Gore nužno otvorio temu izbora novog predsednika DPS-a.

"A pozicija predsednika stranke je poslednji Milov bedem, koji neće prepustiti bez žešće borbe. Najbolji dokaz za to je njegov reizbor za predsednika DPS-a početkom 2021. godine uprkos izbornom porazu, kao i odlaganje stranačkih izbora koji su bili predviđeni za početak ove godine. To mesto ne želi da prepusti nikome jer bi u suprotnom sam potvrdio pad svog autoriteta čak i u sopstvenoj partiji", naveo je Pavićević kao treći razlog zbog čega smatra da je izvesno da će se Đukanović kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima.

Najzad, prema Pavićeviću, Đukanovićev plan je da pokuša da iskoristi izraženu sujetnost i ambicije pojedinih političkih autoriteta u taboru njegovih protivnika i da pojača njihove međusobne razmirice kako bi na kraju on bio taj koji može da stekne podršku većine.

"To znači da svaka pojedinačna, zasebna kandidatura nekoga od pobednika iz 2020. godine ide na ruku Milu. Najveća Milova strepnja je jedinstveni, zajednički kandidat pobednika od 30. avgusta 2020. godine", ukazao je Pavićević.

Zato, ističe, da uoči predsedničkih izbora nema dileme o jedinstvenom, zajedničkom kandidatu stranaka pobednica na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020., koji će, uveren je, ubedljivo pobediti Đukanovića već u prvom krugu.

"Tom pobedom bi se ušlo u proces punog razvlašćivanja Mila Đukanovića i Milovog DPS-a. A upravo je to volja i interes ogromnog broja građana Crne Gore", naveo je Pavićević.

Ističe da je stoga njegov predlog strankama pobednicama iz 2020. da odmah počnu razgovore o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

"Da kandidat oko kojeg se postigne dogovor dobije maksimalnu i iskrenu podršku svih u kampanji. I da 19. marta uveče proslavimo i formalni prelaz u postđukanovićevsku eru crnogorske politike. Poduhvat je istorijski i pokazaće se koje su ličnosti u crnogorskoj politici danas spremne za postignuća koja će istorija da pamti kao najveće podvige", zaključio je Pavićević.