29. avgust 2024 10:08

Ervin Ibrahimović: Crnoj Gori nedostaje 27 ambasadora; Nemamo ih ni u jednoj susednoj zemlji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

PODGORICA - Ministar spoljnih poslova Crne Gore i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ocenio je zabrinjavajućom situaciju u diplomatskoj mreži zemlje, kojoj nedostaje 27 ambasadora, što je, kako smatra, loša poruka.

Ibrahimović očekuje da će taj problem biti rešen tokom predstojećeg susreta sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

On je za Dnevnik TVCG kazao da je nedopustivo da crnogorska misija pri NATO-u nema šefa misije, a isto stanje je, kaže, i u Njujorku.

“Isto tako, poražavajuća je činjenica, moram priznati da u regionu sa našim prijateljskim susednim državama nemamo nijednog ambasadora. Ambasadore nemamo ni u Hrvatskoj, ni u Sloveniji, ni na Kosovu*, ni u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji ni u Republici Severnoj Makedoniji”, naveo je Ibrahimović.

Poručuje da se mora hitno reagovati kako bi Crna Gora što pre, tamo gde je to moguće, popunila diplomatsko-konzularnu mrežu.

Smatra da je to posledica političke nestabilnosti u Crnoj Gori.

“Promenili smo tri Vlade, a godinu dana nismo bukvalno imali ministra spoljnih poslova. To je, po meni, jedan vrlo važan činilac. Svedočimo i kohabitaciji između Vlade i predsednika države. Ta kohabitacija negde datira još od 2020. godine i dominantna je u manjoj ili većoj meri. Međutim, nekako je kulminirala onda kada je došlo do političkog mimoilaženja predsednika i premijera”, naveo je Ibrahimović.

Bošnjačka stranka je u Vladi od nedavne rekonstrukcije izavršne vlasti Crne Gore, a na pitanje šta su njegovi prioriteti, Ibrahimović je rekao da je to jačanje kadra.

“Moramo edukovati naš diplomatski kadar i u narednom periodu okupiti tim koji će odgovoriti vrlo zahtevanim izazovima kad je u pitanju spoljna politika", naveo je Ibrahimović.