12. septembar 2024 14:07

Dodik i Orban razgovarali o dogovorenim i budućim projektima

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BUDIMPEŠTA  - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o dogovorenim, ali i budućim projektima.

Dodik je ocenio da su bilateralni odnosi na najvišem mogućem nivou i da se svi ranije dogovoreni i evidentirani projekti realizuju planiranom dinamikom.

Ovog meseca, dodao je Dodik, očekuju da u Banjaluku dođe ministar energetike Mađarske radi nastavka saradnje u toj oblasti.

Dodik je novinarima rekao da je sastanak sa Orbanom bio odličan u svim aspektima.

"Imao sam priliku da ga upoznam sa našom političkom situacijom. Ništa to njima nije novo, jer oni su ozbiljna država", rekao je Dodik.

Orbana je, kaže, upoznao i sa ekonomskom situacijom Srpske i zaduženošću, kao i drugim relevatnim i važnim pitanjima. "Rekao mi je da Mađarska ima zaduženost od 70 odsto, a mi 31 odsto", kazao je Dodik.

Intext service Video

Dodao je da ga je mađarski premijer na današnjem sastanku upoznao o svojoj velikoj turneji po zemljama sveta, te globalnim, kao i kretanjima u EU. "Mađarska je zainteresovana za razgovore sa svim zemljama zapadnog Balkana", rekao je Dodik.

On je dodao da je ovo bio informativni sastanak sa velikim državnikom i prijateljem o ranije dogovorenim poslovima, kao i projektima koji su planirani da se rade u budućnosti.

Razgovarali su o evropskim integracijama zapadnog Balkana i kako Mađarska može da unapredi taj proces.

"Stabilnost zapadnog Balkana ključna je za EU. Umesto lekcija i sankcija, mi verujemo u dijalog i saradnju. Moj današnji sastanak sa predsednikom Miloradom Dodikom bio je svrsishodan", napisao je Orban na platformi Iks.