19. septembar 2024 15:55

Vlada Slovenije jednoglasno potvrdila da Marta Kos bude kandidat za komesara EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Slovenije jednoglasno potvrdila da Marta Kos bude kandidat za komesara EU

Foto: Shutterstock.com/Derek Brumby, ilustracija

LJUBLJANA - Vlada Slovenije danas je jednoglasno potvrdila da Marta Kos bude kandidat Slovenije za komesara EU za proširenje.

Zamenik premijera Matej Arčon ukazao je na značaj dodeljivanja portfelja proširenja i susedstva Marti Kos posebno što već nekoliko godina nije bilo proširenja i što je to sada to sada među prioritetima EU.

"Iako pre nekoliko godina ovaj resor možda nije bio toliko važan, jedan od ključnih prioriteta predsednice Evropske komisije je proširenje, a resor koji će Marta Kos pokrivati je i rekonstrukcija Ukrajine", rekao je Arčon novinarima, prenosi STA.

On je rekao da je Kos, bivši diplomata i predsednički kandidat, takođe prisustvovala sednici vlade i detaljno predstavila svoj resor.

Ocenio je da Slovenija možda još nije u potpunosti shvatila značaj uloge Kos u novom timu Evropske komisije i da je to jedan od najvažnijih finansijskih portfelja.

"Govorimo o ukupnoj vrednosti od više od 100 milijardi evra u celom mandatu", dodao je on, govoreći i o ekonomskoj šansi za Sloveniju u odnosu na rekonstrukciju Ukrajine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je pre dva dana predlog novog sastava Evropske komisije, prema kojem će kandidat komesara za proširenje biti Marta Kos iz Slovenije

Kos je bivša slovenačka ambasadorka u Nemačkoj i Švajcarskoj.