29. septembar 2024 13:00

CDT: U Podgorici do podneva glasalo 20,61 odsto glasača, manje nego 2022. godine

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/New Africa, ilustracija

PODGORICA - Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je danas da je u Podgorici na lokalnim izborima do 12 časova glasalo 20,61 odsto ili oko 30.038 birača.

Kako navode, to je manje nego na izborima 2018. godine kada je glasalo 27,9 odsto birača, kao i na izborima 2022. kada je odziv bio 28,7 odsto, poreneo je portal RTCG.

Građani Podgorice i Kotora danas glasaju na lokalnim izborima, a birališta su otvorena od 7 do 20 časova.

U izbornoj trci u Podgorici je 13 lista, od kojih koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, kao i koalicija "Za Budućnost Podgorice" koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Slobodna Crna Gora i Prava Crna Gora. Na izborima učestvuju i koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" koju čine Pokret za Podgoricu, Građanski pokret URA i Pokret za promjene, zatim Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka. 

Glasanje u Podgorici bez većih problema, izlaznost 4,49 odsto do devet sati

Na birališta u Podgorici danas do devet sati izašlo je 4,49 odsto građana sa pravom glasa i glasanje na lokalnim izborima za sada protiče bez većih problema, dok je u Kotoru glasalo 5,2 odsto birača.

Predsednik Izborne komisije Podgorice Vladimir Filipović kazao je za TVCG da nema prijavljenih nepravilnosti, već da su prijavljeni samo manji tehnički problemi koji ne mogu da utiču na regularnost izbora.

Koalicija Demokrate - PES saopštila je da je svoje biračko pravo do devet sati iskoristilo 4,49 odsto upisanih birača u glavnom gradu Crne Gore.

CDT je saopštio da je do devet sati glasalo 4,4 odsto birača, što je, kako kažu, 6.460 glasača.

To je, kako navode, manje u odnosu na lokalne izbore 2018. godine kada je do istog vremena glasalo 7,5 odsto, dok je 2022. godine glasalo 6,8 odsto upisanih birača.

Građani Podgorice i Kotora danas glasaju na lokalnim izborima, a birališta su otvorena od 07.00 do 20.00 časova.

U izbornoj trci u Podgorici je 13 lista, od kojih koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, kao i koalicija "Za Budućnost Podgorice" koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Slobodna Crna Gora i Prava Crna Gora.

Na izborima učestvuju i koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" koju čine Pokret za Podgoricu, Građanski pokret URA i Pokret za promjene, zatim Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka.

Za mesto u lokalnom parlamentu bore se i Stranka evropskog progresa, Evropski savez, koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, zatim Pokret Preokret, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija i Pokret podstanara Podgorica.

U glavnom gradu Crne Gore pravo glasa ima 145.724 glasača, koji će birati 58 odbornika za gradski parlament.

Do pada vlasti u Podgorici je došlo nakon raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad i izlaska iz stranke šefa države Jakova Milatovića, koji je bio jedan od njegovih osnivača. Milatović je PES napustio zbog neslaganja sa premijerom i liderom pokreta Milojkom Spajićem.

Tako su do juče praktično saveznici na predstojećim vanrednim podgoričkim izborima Milatović i Spajić postali glavni takmaci u borbi za vlast u najvećem crnogorskom gradu.

U Kotoru pravo glasa ima 18.498 građana, koji će birati između 12 lista.

Na izborima učestvuju Crnogorska građanska akcija, lista "Za Kotor - Miljan Popović", Demokratska alternativa - "dr Davor Kumburović - Da se Kotor pita", Evropski savez i Grupa građana - Čuvari grada.

U trci za mesto u lokalnom parlamentu su koalicija Za budućnost Kotora, koju čine Nova srpska demokratija Demokratska narodna partija, zatim Kotorski pokret - Siniša Kovačević, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska partija socijalista.

Na izborima učestvuje i koalicija koju čine Demokrate i Pokret Evropa sad, Grbaljska lista, kao i koalicija sačinjena od Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke.