11. oktobar 2024 13:19

Viktor Orban: Mađari će doneti odluku o svojoj vladi, a ne Brisel

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da će Mađari odlučiti o tome kakvu vladu treba da ima njihova zemlja, a ne Brisel.

"Ne možemo da dozvolimo da nam Brisel govori kako treba da živimo i da nam šalje svoje plaćenike da delegiraju. Prošlo je to vreme kada su oni pokušavali da nam govore kako treba da živimo. Toga smo se oslobodili pre 30 godina", rekao je Orban, a preneo MTI.

Prema Orbanovim rečima, Brisel bi hteo da delegira vladu koju bi činili mađarski socijalisti i Stranka poštovanja i slobode (Tisza), ali on naglašava da će Mađari na kraju odlučiti o tome kako će izgledati njihova vlada.

On je poručio da će se Mađarska usprotiviti "planu Brisela da delegira mađarsku vladu".

Fon der Lajen i Manfred Veber žele da sruše mađarsku vladu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i lider Evropske narodne partije Manfred Veber nastoje da "sruše suverenističku mađarsku vladu" i zamene je "administracijom u briselskom stilu", izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je za mađarski radio Košut, govoreći o nedavnoj debati u Evropskom parlamentu (EP), pre koje je obavestio poslanike i zvaničnike EU o predsedavanju Mađarske Unijom, da su Fon der Lajen i Veber "ignorisali činjenice, bili puni mržnje i nisu brinuli o Evropi i evropskim stanovnicima", prenosi MTI.

Mađarski premijer tvrdi da je debata bila usmerena na rušenje mađarske vlade i na njeno smenjivanje, kao i da je bilo predviđeno da zamena bude Klara Dobrev iz Partije evropskih socijalista, dok je Evropska narodna partija u vladi želela Stranku Tisa i njenog lidera Petera Mađara.

"Jasno je stavljeno na znanje da žele tu koaliciju", naveo je Orban.

Prema njegovim rečima, i Dobrev i Mađar su spremni da ispune zahteve Brisela da se Mađarska uključi u pružanje vojne pomoći Ukrajini, a podržavaju i migracionu politiku EU.