14. februar 2023 16:17

Oliver Varhelji: Po izboru sudija Ustavnog suda zakazati vanredne parlamentarne izbore

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

STRAZBUR/PODGORICA  - Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je na sednici Evrospke komisije u Strazburu da po izboru sudija Ustavnog suda Crna Gora mora postići saglasnost o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora već na proleće, a inicijativu Otvoreni Balkan ocenio je kao dragocenu.

"Nažalost Crna Gora već tri godine ne napreduje u pristupnom postupku, Crna Gora je zemlja koja je otvorila najveći broj poglavlja, i bili su lideri u pregovorima. Nažalost, s obziriom na unutrašnje političke podele i rezultate izbora nije se uspela iznedriti jasna vladina većina i nisu uspeli da ostvare naredni korak u pregovorima", kazao je Varhelji.

Kako je rekao, nepoštovanje preporuka Venecijanske komisije ne doprinosi približavanu EU i ostvarivanju ključnih prioriteta.

Pozitivni signali dolaze iz BiH

Oliver Varhelji je izjavio danas da u Bosni i Hercegovini dosad nije viđeno tako brzo formiranje vlade i širok politički odgovor, ocenjujući da se u Bosni i Hercegovini pojavljuju pozitivni signali.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu (EP) na plenarnoj sesiji, Varhelji je naveo da se dogovor pravi i u Federaciji "i to dosta brzo", što je, kako je dodao, prvi put u proteklih pet godina.

"Mislim da je BiH veoma ozbiljno shvatila ponudu koju smo stavili na sto. A to uključuje i Republiku Srpsku zato što su i oni deo ovog formiranja vlade. Razume se, to ne znači da će uslovi biti olakšani," istakao je evropski komesar, napominjući da su uslovi za sledeći korak su jasni i uključuju 8 kriterijuma plus jedan, što treba da se ispuni.