29. mart 2023 09:28

Đukanović: Velikosrpski nacionalizam je vrlo aktivan; Nećemo popustiti

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ, arhiva

VAŠINGTON - Velikosrpski nacionalizam u regionu je vrlo aktivan, kaže šef crnogorske države i kandidat DPS za još jedan mandat Milo Đukanović i dodaje da njegovi akteri shvataju da je "Kosovo izgubljeno" pa bi voleli da u međuvremenu obezbede neku alternativu u formi "produženog uticaja Srbije na region", ali da Crna Gora neće popustiti i odreći se države pod bilo čijim pritiskom.

U predizbornom intervjuu za Glas Amerike, Đukanović kaže da su na Balkanu “nacionalisti uvek u niskom startu”, te da oni veruju da njihova politika ranih devedesetih nije bila pogrešna, već da su imali loše vreme”.

“Oni sada misle da imaju bolje vreme, upravo zbog podrške Rusije i pokušavaju da ostvare ciljeve koje nisu uspeli da ostvare ranih devedesetih”, rekao je Đukanović i dodao da je to “otprilike filozofija koju nude balkanski nacionalisti oslonjeni na podršku Rusije i zbog toga se opet vraćaju sva ona kolebanja u regionu u celini”, naveo je Đukanović.

Tvrdi da je i tokom ove predizborne kampanje bilo mešanja sa strane, navodeći da se to “u kontinuitetu dešava, i na današnji dan, dok, kako kaže, razgovaramo, svi potencijali velikosrpskog nacionalizma su u funkciji, od finansijskih, medijskih, zloupotrebe crkve…”.

“Samo neko koga ne zanima balkanski život i politika ne vidi da je velikosrpski nacionalizam vrlo aktivan, da njegovi akteri shvataju da se negde približava trenutak kada će se morati suočiti sa činjenicom da je Kosovo izgubljeno i voleli bi da u međuvremenu obezbede neku alternativu, neku kompezaciju u formi, rekao bih, produženog uticaja Srbije na region. I valjda nikog ne iznenađuje da prvi pogled ide ka Crnoj Gori”, ocenio je i istakao da je “siguran da su ljudi svesni toga" i da "nećemo lako pred bilo čijim pritiskom popustiti i odreći se svoje države”.

Ponovio je da je tzv. “srpski svet” minijatura “ruskog sveta”, izražavajući uverenje da osuda te ideje u međunarodnim krugovima još nije “dovoljno dobra” i strahovanje da “zbog određenih kalkulacija koje postoje u određenim međunarodnim centrima na Zapadu kao da ne žele da se vidi da je ovo samo jedna minijatura iste političke zablude koja je dovela do ovog stravičnog poraza međunarodne politike u Ukrajini”.

“Dovoljno je upozorenje iz Ukrajine da se ovde danas potkrešu krila svima koji misle da je vreme da konačno uspeju u svom naumu formiranja uvećanih država na prostoru Zapadnog Balkana”, kaže Đukanović.

Veruje, dodaje, da je "agresija Rusije probudila sve koji su bili usnuli”.

Govoreći o svom rivalu, Đukanović je rekao da je Jakov Milatović “čovek koji je deo parlamentarne većine nakon 30. avgusta 2020, za koju osvedočeno znamo da je klero-nacionalistička” i “koja je dovela do toga da se Crna Gora više bavi dogmama srednjeg veka, nego izazovima koji stoje pred Crnom Gorom u budućnosti”.

S jedne strane je, prema njegovim rečima, opasan kleronacionalizam koji je glavni promoter da treba rekonfigurisati Zapadni Balkan i napraviti nacionalno i verski homogene države, a sa druge strane opasni populizam.

“To su neizvesnosti koje, po mom mišljenju, prete da Crnu Goru bace na kolena i da joj zatvore perspektivu pripadnosti evropskom sistemu vrednosti, pripadnosti EU, a da joj otvore perspektivu pripadnosti srpskom svetu i pripadnosti ruskom svetu”, naveo je, između ostalog, Đukanović.