2. april 2023 20:28

Nebojša Lazarević: Matematički nije moguće da Milo Đukanović pobedi na ovim izborima

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nebojša Lazarević iz Centra za Evropske politike ocenio je večeras za Tanjug da matematički nije moguće da aktuelni predsednik i kandidat DPS Milo Đukanović ostvari pobedu u drgom krugu predsedničkih izbora uz Crnoj Gori.

On je rekao i da je izlaznost na izborima, koja je u 19 sati bila 66,9 odsto, ''standardna''.

Intext service Video

"Mi smo već ćaskali ovde i slažemo se oko te neke procene da, bez obzira na izlaznost, matematički nije moguće da Milo Đukanović ostvari pobedu na ovim izborima. Čak se slažemo da će oko 10 odsto biti razlika između Milatovića i njega i bio bih zaista izneneađen da bude tesna pobeda Milatovića. Ja očekujem oko osam odsto, ako ne i 10 odsto glasova razlike", rekao je Lazarević.

Na pitanje kako tumači veću izlaznost nego u prvom krugu, Lazarević je rekao da se to može tumačiti željom i jedne i druge strane da u "finišu" izvuku maksimum i da je glavni problem Milatovića bio kako da motiviše srpske, odnosno prosrpske birače da izađu na glasanje i glasaju protiv Đukanovića, ne toliko za Milatovića.

"Mislim da je Milatović odlično odigrao u petak debatu sa Đukanovićem. Đukanović je trebalo u petak da izbegne, po bilo koju cenu, sukob i raspravu sa Milatovićem, iako je Milatović neko kome inače ne priliči tenzija i svađa, videli ste, veštački je izazivao Đukanovića, uspeo je da ga izazove da ga Đukanović nekoliko puta proglasi srbo-četničkim kandidatom, što je suštinski značilo da će mobilisati ovih 30-ak odsto prosrpskog biračkog tela da danas izađe i čini mi se da se to dešava", ocenio je Lazarević.