4. maj 2023 08:59

Čović: BiH mora da sarađuje sa zemljama regiona

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

MOSTAR - Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da će Savet ministara BiH nastaviti rad na svim projektima, uključujući i "Istočnu gasnu interkonekciju".

"Ona je nužna, kao što je nužna i 'Јužna interkonekcija' i mnogo drugih projekata koje ćemo morati, za razliku od prethodne četiri godine, vrlo brzo rešavati", naveo je Čović.

Izrazio je nadu da će Savet ministara BiH za desetak dana završiti sve zaostatke koje ima i krenuti sa novim programom rada.

Smatra da BiH mora sarađivati sa zemljama regiona i Evropskom unijom kako bi se poboljšala saobraćajna i energetska infrastruktura, zbog čega su, ističe, važne i "Istočna" i "Јužna gasna interkonekcija".

"BiH mora sebi osigurati energetske izvore i biti potpuno energetski nezavisna, jer smatram da je BiH jedina zemlja na svetu koja ima ovako bogat kapacitet", kaže Čović.

Govoreći o saradnji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Čović je naglasio da će i dalje vrlo dobro sarađivati, kao i da će probleme rešavati u hodu, te da to neće ni na koji način uticati na nivo izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH.

Prema njegovim rečima, problemi Federacije BiH i dogovora o Izbornom zakonu nisu samo problemi FBiH, već i cele BiH.

"O tome ćemo pričati u narednih šest mjeseci, ali ne u životnoj svakodnevnici koja treba biti izvršna i zakonodavna vlast. Mi ćemo pokušati da završimo te poslove da visoki predstavnik nikad više ne treba ništa da nameće", rekao je Čović novinarima u Mostaru, prenosi Srna.