18. decembar 2022 10:45

Dodik: Uz uvažavanje ustavnog poretka, dogovor se može brzo postići

Izvor: TANJUG

Foto: AP/Armin Durgut

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da su SNSD, HDZ i stranke "osmorke", potpisivanjem smernica, načela i cilјeva u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH, pokazali da ukoliko svi uvažavaju ustavni poredak, onda se i dogovor može brzo postići.

"Time smo se rukovodili i sad možemo ići dalјe u formiranje vlasti", napisao je Dodik na svom Instagram nalogu

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je da će Republici Srpskoj u novom Savetu ministara pripasti četiri ministarska mesta, a Federaciji BiH šest.

"Tokom nedelјe, pored sastanaka sa delegacijama HDZ-a i stranaka "osmorke", prisustvovao sam božićnom prijemu u organizaciji potpredsednika Republike Srpske Davora Pranjića u Banjaluci i prijemu koji je organizovao Dragan Čović u Sarajevu", istakao je Dodik, rezimirajući događaje protekle sedmice.

Kako dodaje, nakon što je u Briselu saopštena odluka o dodeli statusa kandidata BiH, pozdravio je tu odluku šefova vlada i država EU, ali je naveo i da će predložiti svim političkim akterima u BiH i entitetima da od EU do 2027. godine zatraže finansijsku podršku od 20 milijardi evra, preneo je RTRS.