30. jun 2023 12:27

DSHV u Srbiji čestitao 10. godišnjicu priključenja Hrvatske Evropskoj uniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

DSHV u Srbiji čestitao 10. godišnjicu priključenja Hrvatske Evropskoj uniji

Foto: Shutterstock.com/Dreamer4787, ilustracija

SUBOTICA - Predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je vlastima i građanima Hrvatske 10. godišnjicu priključenja članstvu Evropske unije.

Povodom godišnjice članstva Hrvatske u EU najznačajnijem državno-pravnom projektu na tlu Evrope u modernom dobu, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini upućuje iskrene čestitke građankama i građanima naše matične države, na čelu sa predsednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrima, kao i predstavnicima svih ostalih razina vlasti, saopšteno je iz DSHV.

"Ponosni smo, i mi koji živimo na levoj strani obale Dunava – celi puk hrvatski koji smo građani Republike Srbije – znajući da je veliki deo integracijskih procesa koje je Hrvatska započela pre više od 30 godina, uspešno završen pre tčno deset godina pristupanjem Evropskoj uniji", stoji u čestitki DSHV.

Svedoci smo, takođe, ističu, da jaka, stabilna Hrvatska, međunarodno respektirana, znači puno i za nas Hrvate koji živimo ovde.

"To kažemo svesni da se i naš glas može jače i dalje čuti, što se naše potrebe ne miču sa agendi hrvatske spoljne politike, ali i po tome što jaka Hrvatska snaži i poziciju hrvatske zajednice ovde", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Uz želje da takav odnos bude nastavljen, iz DSHV ističu da su ohrabreni pre svega pozitivnim posledicama i ođecima nedavne posete hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića Subotici i rečima koje su se, u smislu kontinuiteta napora za poboljšanjem odnosa Hrvatske i Srbije, čule pre sedam dana u tom gradu.

"Posebno smo ohrabreni iznetom činjenicom da će Republika Hrvatska biti konstruktivni pratilac evro-integracijskih procesa Republike Srbije. Istovremeno DSHV, prateći pomno početak višestrukih hrvatskih izbornih izazova u nadolazećem razdoblju, ostaje aktivnim i partnerski nastrojenim političkim činiocem", poručuju iz DSHV.

Žele, ističu, ne samo iz razloga što su Hrvati u Srbiji u značajnom broju i sami građani (i) Republike Hrvatske, i ubuduće da budu podržavaoci pozitivnih snaga Hrvatske i doprinositi napretku matične im domovine, pomno čuvajući nacionalni identitet i jačajući, uz njenu pomoć, kapacitete hrvatske zajednice u Srbiji.

"Njih ćemo, kao i do sada, koristiti kao lojalni građani Republike Srbije i za dobro i prosperitet naše domicilne države", navodi se u saopštenju koje je potpisao lider DSHV Žigmanov.