1. jul 2023 11:57

Plenković: Deset sjajnih godina članstva u EU za razvoj Hrvatske

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO HINA/ SLAVKO VUKADIN

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je 10 godina članstva u EU bilo 10 sjajnih godina za razvoj Hrvatske.

Hrvatska je pristupila Evropskoj uniji 1. jula 2013. godine.

„Mislim da je ovih deset godina bilo sjajnih deset godina za razvoj Hrvatske“, rekao je Plenković u intervjuu za Hrvatski radio i podsetio da je Hrvatska među 15 zemalja koje su u NATO-u, EU, Šengenu i evrozoni, prenosi Hina.

On je naveo da je Hrvatska za deceniju hvatanja koraka sa zemljama srednje i istočne Evrope dobila 25 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, 2016. godine apsorpcija prethodnog finansijskog okvira bila je 9 odsto, danas je 124, a kada je reč o Fondu solidarnosti, izdvajanje je bilo milijardu i tri miliona evra, a Hrvatska je sada na milijardu i 400 miliona evra.

Govoreći o krizama koje su se dogodile u međuvremenu, kao što su pandemija kovida, Bregzit, migrantska kriza, teroristički napadi i velika finansijska kriza iz 2008. godine, Plenković je rekao da su krize unutar EU konstantne.

"Mislim da ćemo tek s vremenom shvatiti šta za Hrvatsku znači članstvo u evrozoni, šta znači evropski stabilizacijski mehanizam. Međutim, postoji princip solidarnosti koji drži članice EU na okupu i ta činjenica će pomoći Hrvatskoj u svakoj krizi i u suočavanju sa spoljnim šokovima“, istakao je Plenković.