11. jul 2023 09:38

Mediji: Pripadnici USKOK-a upali u Hrvatsku elektroprivredu, uhapsili bivšeg gradonačelnika Požege i županijskog sudiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: Pripadnici USKOK-a upali u Hrvatsku elektroprivredu, uhapsili bivšeg gradonačelnika Požege i županijskog sudiju

Foto: Shutterstock.com/CC7, ilustracija

ZAGREB - U jutrošnjoj akciji pripadnika Ureda za borbu protiv korupcije i kriminala (USKOK) u Hrvatskoj su uhapšeni i bivši gradonačelnik Požege i županijski sudija iz Slavonskog Broda Darko Puljašić i njegov kolega Predrag Dragričević, javili su hrvatski mediji pozivajući se na još nepotvrđene informacije.

Uhapšeni se, navode, terete za primanje i davanje mita, kao i pogodovanje u zapošljavanju.

Hrvatski portal Index piše da su u Slavoniji od ranih jutarnjih sati u toku pretresi kuća i drugih objekata koje koriste osumnjičeni. Policija i Uskok nisu potvrdili ova hapšenja.

Pripadnici Uskoka upali u HEP zbog najnovije "gasne afere" u Hrvatskoj

Hrvatski mediji javili su da su pripadnici Ureda za borbu protiv korupcije i kriminala (USKOK) jutros upali u Hrvatsku elektroprivredu (HEP) radi, kako navode, afere u kojoj je ovo preduzeće po vladinoj uredbi kupovao sav prirodni gas koji proizvodi INA po ceni od 47,6 evra, a nakon stvorenih viškova ga je prodavao za samo jedan cent.

Nema zvaničnih potvrda o ovom upadu, a hrvatski portal 24sata, piše da su istražitelji ušli jutros u HEP po nalogu Uskoka, zbog dokumenata u vezi sa najnovijom "gasnom aferom".

Hrvatski nedeljnik Nacional objavio je ranije danas da je uprava HEP-a u četiri dopisa od januara upozoravala na potencijalne viškove, ali da Ministarstvo privrede navodno nije promenilo uredbu po kojoj HEP mora kupovati sav plin po fiksnoj ceni. Podsećaju da je Vlada uredbu promenila tek prošle sedmice, nakon izbijanja ove afere.