13. jul 2023 11:41

Kantonalne vlasti uklonile tablu sa brojem prognanih Srba iz Sarajeva

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ Bajo Rogan Photography, ilustracija

SARAJEVO - Kantonalne vlasti u sarajevu su jutros uklonile jednu od tabli sa natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", nakon što je navodno ustanovljeno da se nalazi na području entiteta Federacija BiH.

Tabla je uklonjena u prisustvu kantonalnog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Almira Bečarevića.

"Ova tabla je postavljena u zoni zaštičenih područja KS, postavljena je nelegalno. Nikakvih dozvola nema, a u proteklih sedam dana smo sve proverili i skinuli koordinate, inspekcije i MUP KS su utvrdili da se tabla nalazi unutar zone kantona. Ovakvim objektima ovđe nije mesto, bez obzira na to šta piše, za ovaj objekat ne postoji dozvola i nelegalno je postavljen", rekao je Bečarević za sarajevski portal Klix.

Ljubiša Ćosić: Table bile na imestima na kojima su 20 godina, Sarajevu je sporan natpis

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je danas da Sarajevu nisu sporne table, već natpis na njima i istakao da je ovo sada idealna šansa da se precizno utvrdi gde je entitetska linija razgraničenja.

Kantonalne vlasti u Sarajevu su jutros uklonile jednu od tabli sa natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", nakon što je navodno ustanovljeno da se nalazi na području entiteta FBiH.

Ćosić kaže da nakon 20 godina u Sarajevu tvrde da se jedna tabla nalazi na teritoriji Federacije BiH iako je pomerena za 10 metara prema teritoriji Republike Srpske.