18. jul 2023 16:23

Andrej Plenković o zahtevima opozicije i štrajku u pravosuđu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL/ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Briselu da ne vidi da bi se nešto novo moglo saznati o "gasnoj aferi" na vanrednom zasedanju sabora, a što se štrajka u pravosuđu koji je ušao u sedmu nedelju, kazao je da je nedopustivo i nije normalno da se predsednik Vrhovnog suda bavi politikanstvom.

Plenković, koji u Briselu učestvuje u radu samita EU-CELAC, rekao je novinarima da opozicija u Hrvatskoj ima pravo da koristi sve mehanizme nastupanja, kao i predsednik Republike.

Service Photo Gallery

"Čuli ste njegov stav o inicijativi. Prošle sedmice smo imali više od sedam sati u saboru na Odboru za privredu. Svi koji su bili, podneli su pisene izveštaje. To je pokazalo stav hrvatske vlade da nam je u cilju rasvetliti situaciju s viškovima gasa. Ne vidim da bi se nešto novo moglo saznati na plenarnoj raspravi", rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv..

Govoreći o štrajku u pravosuđu, Plenković je podsetio da je politika hrvatske vlade išla na povećanje kvaliteta života građana.

"Postigli smo dogovor da se zbog posebnih uslova, krize, pre nego što sabor donese novi zakon o platama državnih i javnih službi, da jedan trajan dodatak kao ulog u buduće, veće plate. Zato apelujemo da realno pogledaju šta je sve vlada učinila da im kvalitet života bude bolji. Odluka prošle sedmice nije doneta olako, šest sedmica smo razgovarali s predstavnicima sindikata", rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da je ministar pravosuđa nudio niz rešenja, i dalje smo, kaže, otvoreni za razgovore.

"Želimo da pravosuđe funkcioniše. To sigurno nije razlog za vanrednu sednicu sabora jer to je možda neuobičajena, ali normalna situacija gde ljudi traže nešto više od ponuđenog. Predsednik Vrhovnog suda nije političar ni deo izvršne vlasti ni sindikalni poverenik, a to se može iščitati iz njegovog nastupa i to ide preko onoga što bi bila briga o funkcionisanju sudstva, a to po meni nije dobro", naveo je Plenković.

Dovodimo se, kaže, u situaciju da izvršna vlast ne bi smela ni reč reći sudstvu, a sudstvo se može staviti u cipele svih i prebacivati teret odgovornosti na nas.

"Predsednik Vrhovnog suda je juče u izjavi rekao veliku politikantsku izjavu koja je za mene laž – da je vlada poslala specijalnu policiju na štrajkače, što je potpuna neistina. Nema ni u primisli situacije da bi za bilo koje štrajkače vlada iz kvazistraha od naroda slala specijalce...", kazao je.

Da predsednik Vrhovnog suda sebi dopušta politikantsku tezu i narativ opozicije da bi naneo nama političku štetu, to ne može.

"Neprihvatljivo mi je da predsednik VS-a sebi dopušta takvu diskvalifikaciju vlasti i de facto politički napad na vladu, što nije normalno. Nastavićemo dijalog dok ne pronađemo rešenje".