26. jul 2023 14:30

Načelnik opštine Bosansko Grahovo: Važna poseta Vučića i Dodika Petrovačkoj cesti

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BOSANSKO GRAHOVO - Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Đuran izjavio je da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" ostavila veliki trag u ovoj opštini, udaljenoj samo oko 35 kilometara od Knina i da ni nakon 28 godina od rata nema osnovnih uslova za život.

Đuran je istakao da je zbog toga planirana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika Petrovačkoj cesti veoma važna.

"Važno je za sve porodice stradalih u avgustu 1995. godine, za sve povratnike na tim prostorima. Sećanja na stradale ne smeju da izblede, zločin ne sme da se zaboravi, a počinioci treba da budu procesuirani i da odgovaraju za nedela", rekao je Đuran, prenela je Srna.

On je istakao da su srpski povratnici u Bosanskom Grahovu u vrlo teškoj situaciji, bez mogućnosti zaposlenja za mladu populaciju, Doma zdravlja, banke i bez osnovnih uslova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nedavno da će zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrim Vučićem posetiti Petrovačku cestu 4. avgusta, gde je kolona srpskih izbeglica bombardovana i u Drugom svetskom ratu, kao i u akciji "Oluja", gde će položiti vence.

Zločinačka akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.