3. avgust 2023 14:31

Ana Tešić: Crnoj Gori će koristiti iskustvo Srbije u reformi sistema javnih finansija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Tešić: Crnoj Gori će koristiti iskustvo Srbije u reformi sistema javnih finansija

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Srbija i Crna Gora će ubuduće bliže sarađivati u oblasti zaštite finansijskih interesa dve zemlje, zaključeno je danas na sastanku pomoćnice ministra finansija Ane Tešić i glavne budžetske inspektorke Crne Gore Jelene Perućice.

One su razgovarale o mogućnostima razvoja saradnje dve zemlje u ovoj oblasti i načinima kako da Crna Gora iskoristi iskustvo Srbije u pravljenu dobrog finansijskog zakonodavnog okvira, instrumenata kontrole i digitalizacije finansijskih procesa koji su važni za funkcionisanje javnih finansija, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

 

"Cilj je da prenesemo naša znanja i dosadašnja iskustva jer je Srbija odmakla u reformi sistema javnih finansija i naše iskustvo u tome je dragoceno za svaku zemlju koja to tek počinje", rekla je Tešićeva.

Kako je istakla, okosnica bilateralne saradnje biće način organizacije i funkcionisanja budžetske inspekcije, zakonodavni okvir i akta u skladu sa zahtevima pregovaračkog poglavlja 32 - finansijski nadzor, kao i razmena iskustava u ovoj oblasti.

Delegacija Crne Gore ocenila je da će iskustvo srpskih kolega iz Sektora za budžetsku inspekciju Ministarstva finansija biti od velikog značaja za operacionalizaciju budžetske inspekcije u Crnoj Gori.

"Uzevši u obzir da je zakonodavni okvir u Srbiji već uspostavljen, da su podzakonski akti, pravilnici, metodologija i strategija usklađeni, kao i da je funkcionalna sama organizacija budžetske inspekcije, ovu posetu smatramo izuzetno korisnom u pogledu načina rada i postupanja u konkretnim slučajevima prijava nepravilnosti i prevara, odnosno nezakonitog trošenja budžetskih sredstava", navodi se u dopisu kojim je inicirana poseta crnogorske delegacije.

Ovim sastankom delegacija Direktorata za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosti i prevara Crne Gore započela je dvodnevnu posetu Beogradu.