4. avgust 2023 12:37

Vučić i Dodik položili vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO SRNA/ JELENA DEŠIĆ

BOSANSKI PETROVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti gde je 7. avgusta 1995. godine granatirana kolona srpskih izbeglica.

Venac je položio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a polaganju venaca u znak sećanja na stradale prisustvovali su i episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom.

Vučić je prvi predsednik koji je položio venac na ovo obeležje.

Hrvatska avijacija je pre 28 godina u akciji "Oluja" bombardovala srpske izbegličke kolone na putu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Stradalo je desetoro ljudi među kojima četvoro dece, devojka od 20 godina, ranjeno je više od pedeset civila, takođe mnoštvo dece.

Service Photo Gallery

Za ovaj zločin, kao i za mnoge druge zločine nad krajiškim Srbima, još uvek niko nije odgovarao.

Vučić je juče rekao da će na Petrovačkoj cesti odati počast deci koja su ubijena samo zato što su nosila srpsko ime.

On je rekao i da, za razliku od drugih, Srbija nikada nije bežala da oda počast pripadnicima drugog naroda da, kako je rekao, "pognemo glavu pred njihovim žrtvama".

"Mislim da je to naša prednost u odnosu na njih, jer smo u stanju da iskažemo poštovanje prema njihovim žrtvama", rekao je on.

U operaciji "Oluja" sa zapadnog dela Republike Srpske Krajine proterano je više od 220.000 Srba, a njihova imovina je opljačkana, uništena i spaljena.

Tokom operacije i neposredno nakon nje, poginulo je, ubijeno ili nestalo 1.853 osoba srpske nacionalnosti, od čega 1.202 civila.