20. avgust 2023 09:07

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović: Srbima u FBiH ugrožena osnovna ljudska prava

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/AlemOmerovic, ilustracija

BANJALUKA - Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je danas da su osnovna ljudska prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) ugrožena.

On je za RTRS rekao da se Srbima u FBiH kontinuirano krši pravo na život, slobodu kretanja i izražavanje veroispovesti i da im se oduzima imovina.

Komentarišući poslednji napad na srpsku povratnicu u selu Tumare na Ozrenu, Radanović je rekao da da je to krivično delo pažljivo osmišljeno i da neko dolazi da uplaši Srbe u FBiH.

"I prošle i pretrpošle godine nestala su dva Srbina, ove godine jedna žena. To su sve ljudi u godinama, a ovo nije veliko mesto da možete da nestanete, a da vas niko ne nađe. Policija ne može da utvrdi šta se desilo. Nemamo epilog kada neko nestane", upozorio je Radanović.

Kako je ocenio institucije FBiH su inertne.

Radanović je naveo da je podneo više vrlo dobro obrazloženih krivičnih prijava i da nikad nije dobio odgovor, a da je, sa druge strane za manje od mesec dana podignuta optužnica protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Radanović smatra da Tužilaštvo koristi globalne okolnosti da zapreti Srbima i da je cilj optužnice protiv Dodika da se "obezglavi Srpska i Srbi generalno".

"Srbi u FBiH veruju samo predsedniku Srpske, što pokazuju zvanični rezultati izbora. Oni nemaju drugi oslonac osim Srpske", istakao je Radanović.