28. avgust 2023 14:40

Borjana Krišto na forumu u Sloveniji: Očekujem da će BiH vrlo brzo otvoriti pregovore za EU

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BLED - Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto ocenila je danas da Evropska unija i evropske institucije moraju jasnije da se odrede prema procesu proširenja, kao i da očekuje da BiH vrlo brzo otvori proces pregovaranja za pristupanje EU.

Ona je na Bledskom strateškom forumu rekla da to očekuje jer je BiH napravila ogroman iskorak u pogledu usklađivanja legislative sa EU i ispunjavanja uslova iz Mišljenja Evropske komisije koje treba realizovati, kao i da očekuje da su evropske institucije to prepoznale.

Krišto je rekla da na Forumu rekla da će na njemu prisustvovati i predsatvnik evropskih institucija, odnosno predsednik Evropskog savet Šarl Mišel, kao i premijeri svih zemalja iz regiona i ocenila da to govori o značaju Bledskog samita za sve njegove učesnike.

Ona je podsetila da je Samitu prethodila radna večera s premijerima iz regiona, posvećena procesu evropskih integracija kao i drugim temama koje se vežu za ovaj proces, prenosi Radio Sarajevo.

Podsetila je da je u okviru Samita održan i niz bilateralnih susreta na kojima je razgovarano o bilateralnim odnosima, ekonomskom povezivanju kao i o svemu onome što radi svako s aspekta vlastite nadležnosti, a sve u kontekstu dobre regionalne saradnje i ostvarivanja zajedničkih interesa i ciljeva.