28. avgust 2023 15:45

Edi Rama: Ne verujem da će Albanija postati članica EU do 2030. godine

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

BLED - Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da ne veruje da će njegova zemlja do 2030. godine postati članica Evropske unije, uprkos najavi predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

On je na Bledskom strateškom forumu zatražio od EU da više ne bude pukih predavanja, već i kontinuirane podrške, ne samo finansijske, već i podrške u pogledu pristupa regiona zajedničkom evropskom tržištu.

"Ono što se dešava svih ovih godina u ovim zemljama je da smo, sa jedne strane, kroz Berlinski proces razgovarali o infrastrukturi i načinu finansiranja projekata, a sa druge strane, infrastrukturu grade Amerikanci, Kinezi i Arapi", rekao je Rama, prenosi Juronjuz Albania.

Dodao je da je Enver Hodža, radeći 50 godina protiv Zapada, učinio Albaniju proevropskom i proameričkom više od bilo koje druge zemlje.

"Trebaće nam još 50 godina posle pada komunizma dok ne budemo proevropski i prozapadni. Imamo još 20 godina evrooptimizma i nadam se da ćete do tada ispuniti obećanje", poručio je Rama.

Albanski premijer je dodao da svi moraju da razumeju neravnotežu koja postoji između država Zapadnog Balkana i drugih balkanskih zemalja, koje su deo Evropske unije, kada je reč o BDP-u po glavi stanovnika.

U tom kontekstu, Rama je istakao da bi trebalo preduzeti konkretne korake da se minimizuju razlike između zemalja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je prethodno da Evropska unija mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine, i da to podrazumeva zemlje Zapadnog Balkana.

"Vreme je da se bavimo proširenjem, treba da zemlje Zapadnog Balkana nazovemo budućim članicama", istakao je Mišel na otvaranju 18. Bledskog strateškog foruma.