13. septembar 2023 09:10

Bošnjački član Predsedništva BiH Bećirović je prekršio pravila samita Brdo-Brioni

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/MEDIA BIRO

SARAJEVO - Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović na Instagram nalogu objavio je video snimak dela svog obraćanja na samitu Brdo - Brioni održnom u Skoplju, čime su narušena pravila koja ovaj samit primenjuje od svog nastanka.

RTRS podseća da ova pravila podrazumevaju da učesnici samita mogu da citiraju šta je rečeno, ali ne i ko je šta rekao, sa ciljem da se podstakne nesmetana ili slobodna razmena mišljenja na samom skupu.

To, dodaju, znači da se obraćanja bilo kojeg učesnika na ovakvom skupu ne smeju snimati, a pogotovo javno objavljivati, što je Bećirović ovom objavom jasno prekršio.

Navode da postoji realna mogućnost da je njegov saradnik, koji je snimio Bećirovića, snimao i obraćanja ostalih učesnika samita, što bi predstavljalo ozbiljno kompromitovanje skupa i lidera zemalja regiona od kabineta bošnjačkog člana Predsedništva.

Da li je Bećirović sa namerom prekršio ova pravila ili je reč o elementarnom nepoznavanju diplomatskih pravila, nije poznato, dodaje RTRS i konstatuje da ono što je jasno jeste da je reč o diplomatskom skandalu kojim je dodatno narušen ionako klimav kredibilitet BiH.