28. decembar 2022 16:23

Hrvatski ministar policije potvrdio: Grupe Čečena nalaze se na granici sa BiH

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/underworld, ilustracija

ZAGREB - Potpredsednik hrvatske vlade i ministar policije Davor Božinović potvrdio je danas da se više desetina Čečena nalazi nedaleko od granice Hrvatske sa BiH s namerom da traže azil u Hrvatskoj.

Rekao je da su oni u BiH došli koristeći bezvizni režim koji ta zemlja ima sa Rusijom.

O grupama Čečena koji na granici BiH i Hrvatske čekaju da zatraže azil ranije je govorio savetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

Božinović je potvrdio takođe da ruski državljani u BiH ulaze kao turisti, nakon čega se pretvaraju u osobe koje žele da uđu na područje Evropske unije i podnose zahtev za međunarodnu zaštitu.

"Čečeni koji pokušavaju da uđu u Hrvatsku zloupotrebljavaju pravila za pružanje azila", rekao je Božinović i istakao da bi to moglo da se izbegne usklađivanjem vizne politike Bosne i Hercegovine s EU, što, kako je rekao, ona i treba da učini u okviru evropskog puta.

"Podsećam da države koje imaju ambiciju da postanu članice EU između ostalog moraju da usklade svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU, a u tom kontekstu i vizne režime", kazao je Božinović, prenela je Hina.

Božinović je takođe istakao da je prema dostupnim informacijama reč o osobama koje u Bosnu i Hercegovinu ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smeštaju.

"Čisto formalno gledajući, naravno da se radi o zloupotrebi procedura vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i sl.", rekao je ministar.

Božinović je ponovio da je ove godine zabeležen porast ilegalnih pokušaja prelaska hrvatske granice.

"Siguran sam da mi ove godine ne bismo imali povećanje. Možda bismo imali i manje ilegalnih pokušaja ulaska na teritoriju Hrvatske – sutra na teritoriju šengena – nego što smo imali prošle godine", istakao je Božinović.