30. oktobar 2023 07:13

Milorad Pupovac: Dobro je što je presuda Glavašu ponovljena

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Dobro je što je nepravnosnažna presuda Branimiru Glavašu za slučajeve ''selotejp'' i ''garaža'' ponovljena, makar i sa godinu dana manje nego prethodna, izjavio je predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, i istakao da je za žrtve i pravdu suđenje predstavljalo muku, pošto je trajalo 32 godine.

''Pa dobro je što je ta presuda ponovljena, pa makar i sa godinu dana manje nego što je bila prethodna. A nažalost, sve drugo, verujem da za žrtve i za pravdu predstavlja svojevrsnu muku. Suđenje traje 32 godine. Koliko će trebati da ova nepravnosnažna presuda, postane pravnosnažna, to ne može niko pretpostaviti s obzirom na dužinu dosadašnjeg postupka i s obzirom na sve teškoće s kojima se pravosuđe nosi kada je posredi suđenje za ratne zločine uopšte, a naročito suđenje za ratne zločine zbog kojih je optužen Branimir Glavaš'', rekao je Pupovac sinoć za Tanjug.

Intext service Video

On je ocenio da nije verovatno da će se suđenje ponoviti, i dodao da je neizvesno koliko će trajati i kada će se završiti.

''Pa nije verovatno da će se još jednom ponoviti, ali verovatno je da će trajati i nije izvesno kada će se završiti, niti je sigurno s kojim ishodom će završiti. To je ono što verovatno muči sve one koji se sećaju žrtava, verovatno muči sve one kojima je stalo do pravde, koja u ovom slučaju nije zadovoljena'', rekao je Pupovac i dodao da nije bio iznenađen što je Glavaš nakon čitanja presude nazivao sudiju i tužilaštvo pogrdnim imenima.

Upitan koliko se hrvatsko pravosuđe promenilo kada je reč o predmetima u kojima je reč o hrvatskim državljanima koji su optuženi za ratne zločine, on je ocenio da je došlo do promene, ali da ona nije značajna.

''Relikti toga su ostali, kao što vidimo u ovom slučaju i kao što smo videli u nekim ranijim slučajevima koji su pokazivali da se hrvatsko pravosuđe ozbiljno muči s jedne strane, a s druge strane ima ozbiljan problem da sudi ljudima koji su počinili ratne zločine prema srpskim civilima, prema u ovom slučaju građanima Osijeka ili građanima nekih drugih gradova, opština ili naselja u Republici Hrvatskoj'', rekao je Pupovac.

On je rekao da su i on i drugi akteri javnog života u Hrvarskoj reagovali na najavu da će kolonu sećanja 18. novembra predvoditi pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na čijem grbu se nalazi ustaško ''U'' i koji koriste slogan ''Za dom spremni''.

''Zaista velika većina ljudi je reagovala negativno i kritički u odnosu na tu najavu gradonačelnika Vukovara, koji ponovo pokušava da manipuliše činjenicom da je gradonačelnik grada, da manipuliše Danom sećanja u svoje stranačko-političke svrhe, i s druge strane privatizovati tu komemoraciju u Vukovaru'', rekao je Pupovac.

Intext service Video

Upitan da oceni kakvu vrstu poruke ta najava šalje Srbima koji i dalje žive u Vukovaru, on je rekao da je poruka loša iz dva razloga.

''Dakle, ističe se ustaško ''U'' koje smiboliše znak korišten u službenim znakovima Ustaškog pokreta i Nezavisne Države Hrvatske. Zatim, naravno, vojske ili vojne formacije koja ima kao svoje oznake "Za dom spremni". Sve je to nešto što dodatno uznemiruje i onako uznemirene ljude u Vukovaru kada su ti dani posredi, Dani sećanja na stradanje građana Vukovara. Tako da, nadamo se da će u narednim danima i nedeljama to ipak nekako biti stavljeno pod kontrolu i da te najave gradonačelnika Vukovara neće više zvučati tako kao što zvuče sada'', rekao je Pupovac i najavio da će on prisustvovati Danima sećanja, ali dan pre, ''kao i svake godine''.

Govoreći o ćirličnoj nadgrobnoj ploči u Vrsima kod Zadra, Pupovac je istakao da ''ođeci perioda lomljenja ćiriličnih tabli'' i proglašavanja ćirilice agresorskim pismom, i to pre svega u Vukovaru, nisu sasvim splasnuli.

''I da se neko u opštini Vrsi, gde žive i pripadnici srpskog naroda, naročito u jednom od tih naselja, setio da zabrani, sasvim protivno zakonu i pogrešno čitajući zakonske odredbe, i ustavne i zakonske odredbe, da zabrani porodici koja je ispisala prezime i ime svoga pokojnika na nadgrobnom spomeniku. Da se uđe u jedan sukob koji je opasan, jer ćirilično pismo jeste službeno pismo Srpske pravoslavne crkve, jeste stvar koju građani srpske nacionalnosti ili bilo koje druge u Hrvatskoj kojima je to pismo važno, mogu u takvim okolnostima slobodno izabrati, a da im niko nema pravo to osporiti. Sreća je da su reagovala nadležna ministarstva i da se to sada smirilo, ali ostavlja veoma gorak ukus", rekao je Pupovac.