30. oktobar 2023 14:59

DPS oštro se protivi da Mandić bude predsednik Skupštine Crne Gore

Izvor: TANJUG

podeli vest

DPS oštro se protivi da Mandić bude predsednik Skupštine Crne Gore

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PODGORICA - V. d. predsednika najuticajnije opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) oštro se danas usprotivio da kandidat ZBCG Andrija Mandić bude izabran za predsednika Skupštine Crne Gore.

On je rekao da se DPS protivi da Mandić bude izabran za predsednika Skupštine Crne Gore zato što se oduvek protivio evroatlantskom putu zemlje, zato što ne priznaje Crnu Goru kao državu, da se zalagao za opoziv priznanju samoproglašenog Kosova, da ne priznaje građanski koncept društva, što je, kako je kazao, više puta sam rekao.

Živković je spočitao Mandiću da je potpisivanjem Sporazuma o formiranju 44. Vlade Crne Gore zapravo priznao samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

Obraćajući se direktno Mandiću, Živković ga je pitao da li on nekadašnji Andrija Mandić ili sadašnji i "da li će povući priznanje Kosova, da li će od Vlade tražiti da se povuče iz NATO saveza i da li će tražiti vraćanje vojnika iz NATO misija".

"Ako je tačno da ste potpisali sporazum, a tačno je, onda svaki vaš birač ima pravo da pita zašto ste zbog funkcije izdali svoju ideologiju", naveo je Živković.

Očekivao je, kaže, da ovaj dan bude praznik demokratije, ali, dodao je, očigledno je da se želi pobeći od rasprave.

"Mi danas za predsednika Skupštine treba da izabremo četničkog vojvodu, kako on sam za sebe kaže. Ne može on sam sebe izabrati za predsednika, znam da vam je to smešno, znali smo i mi ponekad da donosimo pogrešne odluke", rekao je Živković.

Dodao je da Mandić nikada nije priznao rezultate referenduma 2006. godine i da, kako je naveo, proslavlja Podgoričku skupštinu, datum kada je Crna Gora nestala.

Mimo uobičajene prakse, predsedavajući Skupštine dozvolio je Andriji Mandiću da replicira Živkoviću, rekavši mu da je njegovo izlaganje pokazalo da je "Crna Gora teško obolela od organizovanog kriminala i korupcije, i da se to urušilo 30. avgusta 2020. godine".

"Savetujem vas da ne ostanete zarobljenik prošlosti", kazao je Mandić Živkoviću i istakao da "mi ovde nikog bližeg nego jedni druge".

Mandić je u replici Živkoviću kazao je da se osvrne unazad i pogleda kakvo nasleđe DPS nosi kao politička partija.

"Taj prtljag vas ograničava, zato niko neće sa vama", kazao je Mandić i istakao da mnogo bolje poznaje srpski narod u Crnoj Gori.

Znam, kazao je, šta može da prihvati taj Srbin u Crnoj Gori.

"Mi želimo ravnopravnost i godinama smo se branili od nasilne asimilacije koja se na kraju završila napadom na Crkvu", naveo je Mandić.

Istakao je da Crna Gora ima druge puteve od puteva koji su ranije instalirani i Živkovića posavetovao da mora da govori o budučnosti Crne Gore.

"Pozivam vas da vaš put bude različit i od puta vašig prethodnika i da ne oponašate opoziiciju koja se borila i pravite veliku grešku. Građani očekuju da pošaljemo novu pruku građanim", naveo je Mandić.

Kandidaturu Mandića za predsednika Skupštine Crne Gore obrazložio je lider DNP i poslanik ZBCG Milan Knežević.

On je pročitao biografiju Mandića, istakavši da je bitnija ona ljudska, te da je osnovna crta Mandića istrajnost, ljudski kompromis za dobrobit običnih ljudi.

"I upravo ta istrajnost i spremnost, kada su svi mislili da su pali naši barjaci otpora, je pokazala da imamo sinergije i dovoljno hrabrosti i mudrosti da trasiramo put ravnopravnosti i ponudimo ruku poverenja", naveo je Knežević.

Istakao je da je Mandićeva politička borba za poštovanje.

"Morate poštovati dvodecenijsku bezkompromisnu borbu opstanak političke ideje i ideoologije", kazao je.

Ističe da je imao prilika da poklekne, ali da Mandić nikada nije bio spreman da trguje ni ideologijom ni imenom i prezimenom svoje porodice.

"Ovde se nalaze njegovi grobovi i kolevke njegovih potomaka. Andrija Mandić nema rezervne države i za razliku od mnogih ima nameru da svoj kredibilitet ugradi u prosperitet ove države i da vam on i naša koalicija pruže ruku pomirenja da shvatite da Crna Gora nema bez Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, ali ni Srba", kazao je Knežević.

Rekao je da je osnovna crta ljudske biografija Mandića da napravi ljudski kompromis za dobrobit zajednice i ljudi. "Imao je Andrija Mandić prilika da poklekne i izda svoja uverenja...za stanove, stipendije...", rekao je Knežević.

"Politika nije svakodnevna izdaja i prevara, da se nađemo na kraju puta izdani, prevareni i pokradeni. I sve ono što je prošao Mandić i njegov kolaicioni savez 2016. i svi montirani porcesi sve to govori o njegovoj nepokolebljivosti i istrajnosti", rekao je Knežević.

Kako je istakao, Andrija Mandić nema rezervnu državu i da želi da pošalje ruku pomirenja i on i politički savez koji predstavlja i da treba shvatiti da Crne Gore nema bez Crnogoraca, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, ali ni bez Srba, a Mandić je, istakao je, Srbin.