31. decembar 2022 16:19

Grlić Radman: MSP Hrvatske nije učestvovalo u postupku usvajanja dece u Zambiji

Izvor: TANJUG

Foto: HINA/ZVONIMIR KUHTIĆ

ZAGREB - Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske, odnosno hrvatska ambasada u Južnoj Africi koja pokriva Zambiju, nije učestvovala u postupku izdavanja dokumenata niti u bilo kom drugom postupku usvajanja kongoanske dece zbog kojih su uhapšeni hrvatski državljani u Zambiji, izjavio je danas ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Rekao je da hrvatske vlasti istražuju slučaj usvajanja dece iz DR Konga zbog čega su u zatvoru u Zambiji završila četiri para iz Hrvatske, kao i da je formirana i radna grupa koja se bavi tim slučajem, prenela je Hina.

Osmoro hrvatskih državljana nalazi se u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne kongoanske dece.

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio je juče da su deca iz Konga, koju su u Zambiji usvojila četiri hrvatska para naknadno uhapšena zbog sumnje za trgovinu ljudima, imala hrvatske dokumente.

"MVEP, odnosno naša ambasada u Južnoj Africi, niti je učestvovalo u građanskom postupku izdavanja dokumenata niti je učestvovalo u bilo kakvom postupku usvajanja dece", istakao je Grlić Radman u izjavi novinarima.

Istakao je da ne može da iznese druge informacije u vezi sa optužnicom jer je istraga tamošnjih vlasti još u toku i da se pritvorenim Hrvatima pruža konzularna pomoć.