21. decembar 2023 19:25

Grčka vlada obećala da će do kraja mandata legalizovati istopolne brakove

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Yorgos Karahalis

ATINA - Grčka vlada saopštila je danas da će legalizovati istopolne brakove, uprkos velikom protivljenju pravoslavne crkve u toj zemlji.

Kako prenosi AP, vlada desnog centra obećala je da će to učiniti u nekom trenutku pre kraja mandata vlade 2027.

Vlada je to saopštila dan nakon što je Sinod grčke pravoslavne crkve objavio dokument u kojem se snažno protivi legalizaciji istopolnih brakova, čije su glavnetačke bile usredsređene na pitanje podizanja dece, uz tvrdnje da se deva tretiraju kao ''pribor'' i ''kućni ljubimci'' za gej parove.

''Mi s poštovanjem slušamo mišljenje Crkve. Ali u isto vreme sprovodimo našu politiku i slušamo stavove društva, civilnog društva, građana, institucija i partija u celini'', rekao je portparol grčke vlade Pavlos Marinakis.

Crkva tvrdi da bi proširenje bračnih prava stvorilo zakonsku obavezu da se na kraju ispuni roditeljska prava prema međunarodnim obavezama o pravima koje je Grčka potpisala.

''Stav Grčke crkve ostaje da deca imaju urođenu potrebu, a samim tim i pravo da odrastaju sa muškim ocem i ženskom majkom. Nikakva društvena modernizacija i nikakva politička korektnost ne mogu zaobići to. Deca nisu kućni ljubimci za one koji žele da se osećaju kao čuvari, i nisu ’pribor’ da formalizuju ili čine istopolni život društveno prihvatljivim'', navodi se u saopštenju crkve.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Grci podjednako podeljeni po pitanju istopolnih brakova, ali se mahom protive proširenju punih roditeljskih prava na gej parove.

Grčka je legalizovala istopolna građanska partnerstva 2015, a levičarski opozicioni lider Stefanos Kaselakis venčao se sa svojim partnerom u Njujorku pre dva meseca.