10. januar 2024 09:16

Mađarski državni sekretar: Peticija finskog poslanika u EPP je 'kampanja mržnje'

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/szupereb, ilustracija

BUDIMPEŠTA - Mađarski državni sekretar Čaba Latorkai osudio je danas Evropsku narodnu partiju EPP zbog "usvajanja kulture otkazivanja" (cancel culture) nakon što je finski poslanik EPP Petri Sarvama pokrenuo peticiju da se mađarskoj oduzme mesto predsedavanja Savetom EU u skladu sa članom 7. Ugovora o EU.

Latorkai je ocenio da je Sarvama imao za cilj da oduzme Mađarskoj pravo glasa u Evropskoj uniji ''kampanjom mržnje'', jer je Budimpešta u decembru zauzela stav da je prerano za početak pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom, prenosi agencija MTI.

''Diktatura mišljenja stigla je i do EPP'', poručio je Latorkai i pozvao EPP da se ''vrati svojim hrišćanskim korenima".

On je rekao da mađarska Demohrišćanska narodna partija (KDNP), članica EPP-a i koalicioni partner vladaćem Fidesu, "neće odugovlačiti" da se EPP vrati osnovama hrišćanske demokratije i pozvao je na podršku birača na izborima za EP u junu po tom pitanju.

Sarvama je peticiju nazvao istorijskom i naglasio da postupci prema članu 7(2) Ugovora o EU nikada nisu pokrenuti protiv Mađarske.

"Sada ili nikada. Mašinerija EU za donošenje odluka jednostavno je zaglavljena zbog (mađarskog premijera) Viktora Orbana. Jedini način da to uspe je da se Orbanu uskrati pravo glasa u Savetu. Istovremeno pokazujemo da u EU nije dozvoljena ucena", poručio je finski poslanik u EPP.