6. januar 2023 14:32

Na božićnom prijemu SNV-a poslate poruke o redefinisanju odnosa Beograda i Zagreba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na božićnom prijemu SNV-a poslate poruke o redefinisanju odnosa Beograda i Zagreba

Foto: HINA/LANA SLIVAR DOMINIĆ

ZAGREB - Srpsko narodno veće održalo je svečani božićni prijem kojem su prisustvovali srpski i hrvatski državni zvaničnici uz poruke da Beograd i Zagreb treba da redefinišu odnose i dve zemlje treba da nađu zajednički interes i onda kada ne misle isto.

Svečanom prijemu u zagrebačkom hotelu Vestin prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri za ljudska prava i evropske integracije, Tomislav Žigmanov i Tanja Miščević, a sa hrvatske strane premijer Andrej Plenković, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsednik SNV Milorad Pupovac zahvalio je okupljenima na dolasku i na činjenici da su, kako je rekao, nakon 30 godina od ovakvog okupljanja u posebnoj prilici zahvaljujući činjenici da predstavnici vlada Hrvatske i Srbije u ovako značajnom i važnom sastavu prisustvuju božićnom prijemu.

Poručio je da nisu mogli znati da će nakon tri decenije predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije "crtati zlatni most između dva naroda i dve države”.

Pozvao je da se utiša govor mržnje, te da treba prevladati stare i izbeći nove podele.

Među hrvatsko srpskim otvorenim pitanjima su nestali, ratni zločinini, komemorativne prakse, pitanje granica.

Ministar Dačić je poručio da je neophodno da Srbija i Hrvatska pronađu zajedničke interese i onda kada ne misle isto, te da dijalog na ravnopravnoj osnovi, uz međusobno uvažavanje, predstavlja put za rešavanje otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Istakao je da je Srbija svesna da su neka otvorena pitanja ozbiljna i teška, odnosno da ne mogu da budu rešena u kratkom roku, ali, kako je istakao, prepoznaje prostor i potrebu za unapređenje odnosa.

“Ali to je moguće samo kroz normalizaciju generalnog političkog narativa i dijaloga”, istakao je šef srpske diplomatije na prijemu na kome je prisustvovao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je ukazao na potrebu pomirenja između Hrvatske i Srbije, uprkos teškom nasleđu da je, kako je kazao, Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog režima.

“Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s porodicama nestalih, s vojnicima, branitlejima, civilima. To je nasleđe teško”, kazao je Plenković u obraćanju na prijemu povodom predstojećeg Božića u u organizaciji SNV u zagrebačkom hotelu Vestin.

Dodao je da se pomirenje mora zasnivati na činjenicama i istini, te najavio da će njegova vlada učiniti sve da se pronađu bestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.

Na marginama prijema, kojem je prisustvovao i srpski patrijarh Porfirije, Dačić se sastao sa hrvatskim kolegom Grlić Radmanom.