22. januar 2024 10:54

Rama: Zašto da čekamo da uđemo u EU, trebalo bi da se umrežimo pre toga

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da Zapadni Balkan ne treba da čeka da uđe u Evropsku uniju, već da bi trebalo pre toga svi u regionu da se međusobno povežu.

On je na skupu "Zapadni Balkan - Evropska unija" u Skoplju rekao da je proces integracija veoma dugačak i da je veliki jaz između onoga što dobijaju zemlje članice EU i šta dobija region u procesu evrointegracija.

Intext service Video

"To je činjenica. Dakle, jedna od naših susednih zemalja, da kažete, koja je deo EU, dobije od EU svake godine 4.000 po stanovniku. Iz EU, iz budžeta, a mi ovde dobijamo 123 evra po stanovniku. To je jaz", rekao je Rama i dodao da se radi i o drugačijem načinu gledanja na region i drugačijem razumevanju regiona od strane EU.

Prema njegovim rečima, to je veliki izazov, pogotovo za region koji teži da postane deo familije.

Rama je pomenuo i Berlinski proces za koji je rekao da se on dešava samo jednom godišnje, u jednom danu, ali da je bitan i drugi dan i svi naredni do narednog skupa.

Kako je naglasio, zato je pokrenut Otvoreni Balkan, da bi se bavio dnevnim politikama.

Service Photo Gallery

"Cilj su bili dobici ne samo u regionu, već i u Evropi. Ali u stvari, ono što smo uradili, pokušali smo da proguramo agendu sporazuma koji je deo ovog plana rasta i jedinstvenog tržišta", rekao je Rama.

On je predložio dve stvari - da se formira politički krug i da se održavaju redovni sastanci i tehničku koordinaciju.

"Iako smo danas veoma oduševljeni, mi smo i dalje Balkanci, znate, i ako ne dođete i ne spojite nas, spremni smo da ponovo zabrljamo. Drugo, tehnička koordinacija. Veoma je važno da ministri integracija naših šest zemalja dobiju jasnu poruku od rukovodstva", rekao je Rama.

On je kazao i da je sinoć održana zajednička večera na kojoj tema nije bila istorija već ekonomija i koja je pokazala da može da se vodi civilizovan razgovor.

"A to je mnogo bolje od hrane, što je veoma teško u Severnoj Makedoniji", rekao je Rama.