23. januar 2024 13:33

Plenković: Reformski i evropski put ključan za stabilnost i razvoj BiH

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

SARAJEVO - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa premijerima Holandije i Hrvatske, Markom Ruteom i Andrejem Plenovićem, sastala se danas u Sarajevu sa visokim predstavnikom BiH Kristijanom Šmitom sa kojim su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

“Reformski i evropski put ključan je za stabilnost, funkcionalnost i razvoj BiH. Pritom je važno postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda”, napisao je Plenković na društvenoj mreži Iks.

Evropska trojka boravi u Sarajevu s ciljem da ohrabri evropski put BiH.

Šansa za BiH da uhvati korak na evropskom putu

Andrej Plenković poručio je da je vreme da se donesu određeni zakoni koji bi Evropskoj komisiji i Fon der Lajonovoj dali razlog da u svom izveštaju stave preduslov za postizanje konsenzusa o otvaranju pregovora sa BiH.

"U protekle dve godine desile su se tektonske promene u politici proširenja. Naime, pre dve godine da nas je neko pitao za Ukrajinu i da li će dobiti pozitivnu odluku o otvaranju pregovara, svi bismo rekli da to nije moguće. No, invazija Rusije na Ukrajinu je ubrzala te procese”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanaka evropske trojke sa zvaničnicima BiH.

Service Photo Gallery

Hrvatski premijer je kazao da treba imati svesta da je ovo šansa za BiH da uhvati korak, te ponovio da je Hrvatska najčvršći zagovornik i prijatelj BiH kada je reč o ubrazanju njenog članstva.

"To smo činili i u decembru. Svesni smo da Holandija spada u jednu od zemalja koje su 'najstrože' pri donošenju odluka kada je reč o procesu proširenja. Ovde u Sarajevu sada treba da steknu utisak o procesu predanosti za sticanje preduslova za otvaranje pregovora. Upravo je sada trenutak da se naprave iskoraci nizu ključnih poteza. Mislim da je šansa da komisija donese ključnu odluku”, rekao je Plenković.

Nije mi bila namera da iskažem nepoštovanje Predsedništvu BiH

Hrvatski premijer negirao je da je njegova namera bila da jutrošnjim nedolaskom u Predsedništvo BiH iskaže nepoštovanje toj instituciji, već se, kako je istakao, njegov potez odnosi na problem izbora hrvatskog člana tog najvišeg državnog tela.

Plenković je ponovio da hrvatski član Predsedništva BiH nije biran većinskom voljom hrvatskog naroda, nego glasovima drugih naroda. 

"Mi kao Vlada smo jako protiv toga, ne zato sto imamo nešto protiv (Željka) Komšića, nego principijelno smatramo da je važno da se ravnopravnost ogleda i u izbornom procesu. On je za vladu Hrvatske član Predsedništva BiH koji predstavlja hrvatski narod ali bez legimiteta. Mi njega nismo primili u Hrvatskoj niti smo ga posetili dok je na ovoj poziciji. Hrvatska je konzistentna, moja je politika takva. Došao sam ovde da bih svim srcem pomagao BiH”, rekao je Plenković novinarima u Sarajevu.

Plenković se novinarima obratio nakon sastanaka koje su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i holandski premijer Mark Rute i on imali sa zvaničnicima u BiH.