31. januar 2024 15:48

Dom naroda PSBiH odbio da po hitnoj proceduri razmatra izmene Izbornog zakona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dom naroda PSBiH odbio da po hitnoj proceduri razmatra izmene Izbornog zakona

Foto: Shutterstock.com/Andocs, ilustracija

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova odbio je danas da razmatra po hitnoj proceduri izmene i dopune Izbornog zakona BiH koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu.

Želimir Nešković, poslanik SDS-a, zatražio da se na sednici razmatra Zakon o Ustavnom sudu BiH koji od letos bezuspešno pokušava da stavi na dnevni red.

Poslanik Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da BiH sa ovakvim Ustavnim sudom neće opstati, te da trenutno rešenje kojim je jednom konstitutivnom narodu omogućeno da preglasava druga dva naroda sa strancima nije način da se o bilo čemu razmišlja u BiH.

"Sa ovakvim Ustavnim sudom neće opstati BiH. Ustav kaže da posle pet godina Parlamentarna skupština BiH treba da odredi način na koji će biti zamenjeni stranci u Ustavnom sudu. Ovo je put u nestanak BiH", naveo je Kovačević.

Rekao je da pretnje određenih delegata da će napustiti sednicu, ukoliko na dnevni red bude dodata tačka o Ustavnom sudu BiH, koju je na jednoj od ranijih sednica predložio Nešković, nisu način na koji treba rešavati bilo šta u BiH.

"Ili ćemo se dogovarati ili BiH neće biti", naveo je Kovačević.

Kovačević je odgovorio i delegatu Kluba bošnjačkog naroda Šefiku DŽaferoviću koji je tvrdio da takva rešenja nisu dobra za ustavni poredak BiH, rekavši mu da preuranjeno kvalifikuje i tumači zakon koji još nije u parlamentarnoj proceduri.

"Mi smo za Dejtonski sporazum i dogovor tri konstitutivna naroda a ne preglasavanje od nekih stranaca, da odluke o sudbini BiH donosimo mi koji u njoj živimo, a ne neko sa strane, da sudije Srbi, Hrvati ili Bošnjaci donose odluke, a ne strane sudije", rekao je Kovačević.

Šefik DŽaferović poslanik SDA, odbija raspravu, a ukoliko ipak bude stavljena na dnevni red Bošnjaci će napustiti sednicu.

Zbog odbijanja predsedavajućeg Kemala Ademovića da inicijativu tj. predlog Zakona o Ustavnom sudu BiH stavi na dnevni red, Klub Srba je zatražio pauzu.

Nakon što je Ademović odbio da se u dnevni red uvrsti predlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, Nešković je napustio sednicu, prenela je RTRS.