9. januar 2023 08:58

Predsednik Narodne skupštine Srpske: Stvaranje Srpske je državotvorna ideja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

ISTOČNO SARAJEVO/BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić poručio je danas, povodom obeležanja Dana Republike Srpske i 31. godišnjice njenog postojanja, da stvaranje Srpske predstavlja državotvornu ideju.

"Ta ideja je kod srpskog naroda trajala vekovima", rekao je Stevandić za RTRS.

Naveo je da je ponosan što je učestvovao na mnogim prvim skupštinama od dana kada je stvorena Srpska.

"Sa posebnom emocijom gledam na to vreme", kaže Stevandić.

Republika Srpska je svoj dan juče obeležila u Banjaluci nizom manifestacija, a danas će u Istočnom Sarajevu biti održan svečani defile u kojem će učestvovati 2.500 pripadnika MUP-a i biće razvijena zastava Republike Srpske dugačka 500 metara. U svečanom defileu će učestvovati 37 ešalona.

Dan Republike je sloboda, pobeda i mir za sve građane Srpske, rekao je Radovan Kovačević, savetnik predsednika Republike Srpske i novoizabrani delegat u Klubu Srba u Domu naroda BiH.

On je gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a rekao da je 9. januar dan kada Srpska slavi pravo na sopstveno postojanje na ovim prostorima.

"Јer oni zbog kojih smo bili prinuđeni da donesemo tu odluku 9. januara, namerili su da naš narod više ne postoji na ovim prostorima. Treba da se setimo svih onih koji su pali za slobodu, preko 23.000 boraca. To je naš najveći praznik, treba da slavimo jedinstvo, da ujedinimo sve naše regije i specifičnosti u jedno", rekao je Kovačević.

Podsetio je da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, tada još uvek u miru.

"Tada nije bilo ratnih sukoba. Kasnije, ubistvom srpskog svata u Sarajevu, pa ubistvima u Sijekovcu, krenula je odbrana Srpske. Tog 9. januara smo odlučili da nećemo dozvoliti da se ponovi genocid nad Srbima kao u Drugom svjetskom ratu", poručio je Kovačević.