27. februar 2024 22:40

Održan Okrugli sto mladih u NSRS povodom 32. godišnjice Ustava RS

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan Okrugli sto mladih u NSRS povodom 32. godišnjice Ustava RS

Foto: Shutterstock.com/Giovanni Vale, ilustracija

BANJALUKA - U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je održan okrugli sto “Srpska je večna dok su joj mladi verni”, povodom 32. godišnjice od usvajanja Ustava Republike Srpske.

Okrugli sto posvećen Ustavu Republike Srpske organizovao je Forum mladih Socijalističke partije Srpske, a prisustvovali su i predstavnici mladih iz SNSD-a, DEMOS-a, NPS-a i DNS-a.

Politički podmladak Republike Srpske održao je dijalog o važnosti i značaju Ustava Srpske na zavidnom nivou, a usvojen je i zajednički dokument u formi zaključaka, koji će biti dostavljen najvažnijim institucijama Republike.

Mladi Srpske su između ostalog poručili da mir i stabilnost predstavljaju najvažnije vrednosti modernog društva, te su izrazili privrženost očuvanju Dejtonskog sporazuma.

U Zaključcima se ističe značaj prvog Ustava Republike Srpske koji je usvojen 28. februara 1992. godine, u mirnodopskim uslovima.

Uvažavajući istorijske činjenice, politički podmladak Srpske ističe da Republika Srpska predstavlja proizvod viševekovne težnje srpskog naroda sa leve strane Drine za slobodom i obnovom državnosti.

Dalje je konstatovano da Ustav RS, i pored značajnih nametnutih izmena, predstavlja stub državnosti Republike Srpske i temeljni pravni akt najviše snage koji uređuje političko-pravni sistem Republike, garantuje ljudska prava i slobode i obezbeđuje moderne društveno-ekonomske odnose.

Poštujući opšteprihvaćna pravila međunarodnog prava i ceneći razvoj geopolitičkih odnosa, mladi Srpske smatraju da Republika Srpska u budućnosti treba da pristupi ustavnoj reviziji ili usvajanju novog ustava, koji bi predstavljao autohtonu volju srpskog konstitutivnog naroda.

Na kraju, svesni izazova sa kojima se Republika Srpska suočava, pružili su punu podršku institucijama Republike Srpske, posebno predsjedniku Republike, u političkoj borbi za očuvanje dejtonske samostalnosti Republike Srpske i dejtonskog ustavnog uređenja BiH.