16. mart 2024 16:53

Predsednica Slovenije: Međunarodno pravo često je pion na šahovskoj tabli velikih sila

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIĆ

LJUBLJANA - Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar poručila je danas da su globalna solidarnost i humanost na ispitu i da se čovečanstvo, uključujući Ukrajinu i Gazu, još uvek bavi pitanjima i različitim tumačenjima humanitarizma, civilizacijskih normi, uslova za prekid neprijateljstava i pružanje pomoći ugroženima širom sveta.

"Globalna solidarnost i humanost su na ispitu. Međunarodno pravo i ljudska prava prečesto postaju pioni na šahovskoj tabli interesa velikih sila. Ovo zaista ne smemo da dozvolimo", rekla je Pirc Musar povodom obeležavanja godišnjice bitke iz Drugog svetskog rata, kada su nemački vojnici i njihovi slovenački saradnici napali 4. bataljon Cankarove brigade, ubivši 113 partizana na Javorovici u brdskom kraju Gorjanci, prenosi slovenački list Delo.

Prema njenim rečima, multilateralizam je od kraja Drugog svetskog rata osnova međusobnog dogovora i izgradnje poverenja u međunarodnim odnosima.

Pirc Musar je upozorila na kretanje u pravcu nepoštovanja sunarodnika ili ljudskih prava i sloboda.

Service Photo Gallery

Ona je položila venac na spomen kosturnicu i poručila da to mesto stradanja mora da služi kao podsetnik na neprihvatljivost ratnih strahota i nacističkog nasilja.

"Borci 4. bataljona Cankarove brigade ginuli su zato što su želeli slobodu sebi i drugima, jer su želeli da žive na svojoj zemlji, da proteraju okupatora, da govore slovenački jezik i da čitaju slovenačke knjige. Za nas, koji možemo da uživamo u plodovima ove borbe i pobune, mesto njihovog stradanja i poslednjeg počivališta mora da bude večni podsetnik na neprihvatljivost strahota rata i nacističkog nasilja“, istakla je Pirc Musar.

Pozivajući na kulturu sećanja, posebno među mladima, ona je istakla da je veoma važno da se sačuva značaj nacionalnog pokreta otpora iz Drugog svetskog rata i sećanje na strahote fašizma i nacizma, ali da se istovremeno suoči sa mračnim poglavljima slovenačke istorije.

"Moramo biti u stanju da radimo zajedno, da oprostimo i da se pobrinemo da se strahote rata nikada ne ponove. Moramo dostojanstveno sahraniti i žrtve posleratnih ubistava, bez, naravno, dopuštanja da se činjenice istorije promene“, naglasila je Pirc Musar.