12. januar 2023 13:29

Andrija Mandić: GP Ura i SNP otkazivanjem potpisa pokazali da ne žele novu vladu

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

PODGORICA - Odustajanjem od davanja potpisa za sazivanje vanredne sednice Skupštine Crne Gore, GP Ura i SNP su pokazali da ne žele novu vladu već izbore, izjavio je danas jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i istakao da što se tog saveza tiče, nema problema - idemo na birališta, građani će dati konačni sud.

„Demokratski front uložio je mnogo napora da okupi parlamentarnu većinu od 30. avgusta (2020.) i pokrene aktivnosti u pravcu prevazilaženja političke krize. Kao neko ko je bio medijator tih sastanaka, u sve to sam ulazio sa velikom ličnom odgovornošću i političkog subjekta koji predstavljam. Mi nismo odustali od bilo čega, niti se igrali uslovljavanja i prolongiranja rešenja...", rekao je Mandić.

Iako, kaže, u DF smatraju da je formiranje vlade bilo mnogo efikasnije rešenje za stabilizaciju države, "mi nemamo nikakav problem ni sa izborima".

"Zato smo i pozvali na njihovo raspisivanje, zajedno sa predsedničkim. Time će građani dati konačni sud i birati novu vlast u Crnoj Gori“, rekao je Mandić u izjavi za podgorički portal IN4S.

Rekao je da je DF-u prihvatljiva inicijativa Demokratske Crne Gore za sazivanjem sednice Skupštine o ponovljenom glasanju za izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, ali na toj sednici bi parlamentarna većina trebalo prethodno da izglasa skraćenje mandata parlamentu kako bi predsednički i vanredni parlamentarni izbori bili organizovani istovremeno.

Ističe da je svakako od posebne važnosti šta ima da saopšti mandatar Miodrag Lekić koji može značajno da pomogne u rešavanju krize koja postoji unutar parlamentarne većine.

„Dužni smo da poštujemo osnovne postulate demokratije kada je volja naroda u pitanju i kada je potrebno reagovati u smeru provere izborne volje naroda“, jasan je Mandić i zaključuje da oni u Demokratskom frontu smatraju da je to prikladno trenutnoj situaciji i da nema vremena za gubljenje, pošto su već sve čuli i primili k znanju sve želje i težnje svih političkih činilaca.

„Mislim da je izlazak iz trenutnog stanja u kome se Crna Gora nalazi svakako prioritet“, izričit je Mandić.