31. mart 2024 11:31

Nenad Stevandić: Zakone usvajaju nadležni organi, ne samozvani stranci u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Stevandić: Zakone usvajaju nadležni organi, ne samozvani stranci u BiH

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da zakone usvajaju nadležni organi, a ne visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, kojeg je nazvao "samozvancem u BiH".

"Mi nismo neko ko će odustati od svoje zemlje i onoga što smo dobili Dejtonskim sporazumom, da donosimo odluke i odlučujemo u svojoj zemlji", rekao je Stevandić za RTS.

On je odbacio tvrdnju Šmita da donosi izmene Izbornog zakona BiH u skladu sa svojim mandatom i Bonskim ovlašćenjima, navodeći da prema njima visoki predstavnik nije i zakonodavac.

"Venecijanska komisija još 2012. godine je napisala da zakone donose nadležna parlamentarna tela, a ne samozvani stranci", kazao je Stevandić.

Kristijan Šmit, kako je ocenio Stevandić, nije legalno postavljen na poziciju visokog predstavnika.

"Mi smo dokument preveli na više jezika, on sadrži sve rezolucije koje su imenovani drugi visoki predstavnici, od Karla Bilta do Incka i Šilinga koji je obaveštenjem imenovan. On nema nijedan relevantni dokument i on nije duplomata Ujedinjenih nacija, znači to svi znaju. I naravno, sad pošto smo mi to obznanili i reagovali na mnogo adresa, sad su oni besni na nas", napomenuo je Stevandić.

Prva ocena Evropske unije je bila da Šmit stvara krizu svojom nelegalnom odlukom, ali je ona, kako je ocenio Stevandić, promenjena pod jakim pritiskom američke ambasade.

"U jednom momentu Kristijan Šmit ima protiv sebe Savet bezbednosti i Evropsku uniju. Jedan entitet, dva konstituciona naroda i on nema šta da traži, on se spremao za odlazak. Onda ide neviđeni pritisak američke ambasade... i EU menja pod tim pritiskom u roku od pet dana svoj kurs", ukazao je Stevandić.

On je istakao da je reč o najtežem trenutku za RS, ali da se ne bave nikakvim aktivnostima koje su van zakona i koje su van normalnog političkog spektra.

"U RS nema paljenja američkih zastava, primitivnih demonstracija, znači mi se borimo parlamentarnim načinima", rekao je on.

Stevandić je upozorio da se грађанима Републике Српске се одузимају основна права navodeći da su oni "žrtve terorizma" jer im se, kako kaže, između ostalog oduzima pravo na lečenje, jer su im blokirani žiro-računi.