14. januar 2023 18:46

Pahor i Fajon postigli dogovor o reaktivaciji Pahorovog članstva u Socijaldemokratskoj stranci

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/

LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednica Socijaldemokratske stranke (SD) Tanja Fajon potvrdili su za N1 Slovenija da su postigli dogovor o putu "reaktivacije" njegovog članstva u stranci koju je vodio 15 godina.

Nakon što je Borut Pahor završio drugi mandat kao predsednik Slovenije i predao poslove Nataši Pirc Musar, njegov povratak matičnoj partiji SD ostao je da visi u vazduhu.

Pahor je vodio stranku 15 godina, a u jesen 2008. doveo ju je i do pobede na parlamentarnim izborima i preuzeo vođenje vlade.

Posle njegove izjave u novembru da želi da razgovara o ponovnom aktiviranju članstva sa rukovodstvom socijaldemokrata po izlasku iz predsedničke palate, partija se snažno oglasila.

"Možda će neko u stranci pomisliti da ću im praviti probleme kada se ponovo aktiviram. Ne želim to. Ali ako misle da je u redu da budem član, iako ne mislim da se mnogo aktiviram i budem politički aktivista, onda je i to u redu", rekao je Pahor tada.

Posebno su bili glasni u Omladinskom forumu SD sa predsednikom Lukom Goršekom na čelu.

"On je u politici više od 30 godina, što je već neki pokazatelj da treba da se povuče. Ili treba da ode u diplomatiju i da se aktivnije uključi negde drugde, ali ne u našu stranku", kazao je on.

Mnogi su ga optuživali da je ćutao kada nije trebalo, pa su razgovori o tome brzo stavljeni na marginu, što je bila želja obe strane, navodi slovenački N1.

Ove nedelje, međutim, Tanja Fajon i Borut Pahor razgovarali su telefonom i takođe, u cilju smirivanja strasti dogovorili se da njegov status u stranci ostane nepromenjen još godinu dana.

Najnoviji sporazum znači da Pahor neće i dalje plaćati članarinu, ali će ostati član stranke, iako neaktivan.

Kako je rekao Pahor, ove godine neće ništa da radi u produžecima, ali će onda videti šta dalje.

Pahor je dodao da je i to u redu ako neko u stranci želi da ospori njegov dogovor sa Tanjom Fajon i da ga posle 41 godine izbriše sa spiska jer ne plaća članarinu.

Međutim i ako ostane član, kako je naveo, ni posle godinu dana neće aktivno raditi u stranci.