5. maj 2024 09:04

Na Savskom nasipu obeležena 79. godišnjica oslobođenja Zagreba

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

ZAGREB - Paljenjem kresova i nizom drugih aktivnosti na Savskom nasipu obeležena je 79. godišnjica oslobođenja grada Zagreba, porukom organizatora da je tada srušeni režim u tom gradu bio odgovoran za desetine hiljada smrti, koji je od početka vršio masovne zločine nad onima koje je smatrao nepodobnima - Srbima, Jevrejima, Romima, komunistima i antifašistima.

Organizator paljenja Trnjanskih kresova je Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ), a Proglas je pročitan tokom službenog programa na Savskom nasipu kod Mosta slobode.

Kako je rečeno, oko pedeset hiljada Zagrepčana aktivno je učestvovalo u Narodnooslobodilačkoj borbi te se njima u čast pale Trnjanski kresovi, obnovljeni 2014. godine.

Iz MAZ-a su poručili da je prošlo 10 godina od prvog okupljanja na Savskom nasipu radi obeležavanja najvažnijeg događaja u istoriji Zagreba.

"Na istom mestu na kojem su partizanski odredi i jedinice Narodnooslobodilačke vojske prešle Savu, prekinule četverogodišnju fašističku okupaciju Zagreba i zadale konačni udarac režimu terora u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, okupljamo se i ove godine", poručili su.

Service Photo Gallery

"U tom najtežem vremenu naše istorije, kada su ljudi ubijani na cesti, vešani na bandere, kada su susedi, prijatelji i poznanici nestajali odvođenjem u logore i na gubilišta, postojala je samo jedna ispravna odluka koju je svaki pojedinac mogao doneti. Ta je odluka bila otpor. Otpor teroru, otpor okupaciji, otpor fašizmu", navodi se u Proglsu objavljenom na internet stranici MAZ-a.

Dužnost nam je, kažu, setiti se da nisu svi tada doneli ispravnu odluku.

"Brojni su pristali uz fašizam, aktivno učešće u zločinima ili ih podržavali. Brojni su i oni koji su se odlučili skrivati dok su njihovi sugrađani umirali. Ipak, najviše je onih koji su doneli ispravnu odluku, koji su pod vođstvom Komunističke partije pristupili borbi protiv fašizma. Samo iz našeg grada pedeset hiljada antifašista, svaka peta Zagrepčanka i svaki peti Zagrepčanin, aktivno je učestvovao u narodnooslobodilačkoj borbi", navedeno je u proglasu.

Upozorili su i na moderne oblike fašizma i politike koje uništavaju i globalno i hrvatsko društvo.

"Upozoravamo na nazadovanje ultrakonzervativnih klerikalnih udruženja, na pogoršanje odnosa prema manjima, migrantima i stranim radnicima, na materijalnu nesigurnost koja se svesno perpetuira zbog bogaćenja elita, na narušavanje radničkih prava. Upozoravamo i na etničko čišćenje koje se upravo odvija u Palestinu, a koje institucije naše države besramno podržavaju:, navodi se u proglasu.

Grad Zagreb oslobođen je 8. maja 1945. godine, ulaskom partizana, a mnogi smatraju da bi taj datum trebalo ponovo obeležavati kao Dan grada .