17. maj 2024 10:12

Hristijan Mickoski: Glavni prioritet vlade biće snažan ekonomski razvoj Severne Makedonije

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Lider VMRO-DPMNE i budući premijer Hristijan Mickoski izjavio je danas da pregovori o formiranju nove parlamentarne većine i vlade sa strankom etničkih Albanaca "Vredi" ide u dobrom pravcu i da već imaju većinu od najmanje 61 poslanika, ne želeći da iznosi više detalja.

Mickoski je pozvao na dobrosusedske i prijateljske odnose sa Grčkom i apelovao da ubuduće više nema pretnji, opstrukcija i vraćanja u prošlost, već da obe strane treba da gledaju u budućnost. On je rekao i da uskoro očekuje sastanak sa grčkim premijerom, sa kojim će razgovarati o ekonomiji, turizmu, obrazovanju,...

„Dostojna je bila zakletva predsednice Gordane Siljanovske Davkove, očekivao sam čestitku južnog suseda. za ubedljiv trijumf, ali, nažalost, dobili smo političke packe. Ako neko očekuje da će VMRO-DPMNE ponoviti greške iz prošlosti, budite uvereni da to nećemo učiniti. Nemamo nameru da odgovorimo na njihove političke opaske preimenovanjem autoputeva i aerodroma ili izgradnjom spomenika. Ne očekujem da se odnosi dve zemlje zasnivaju na političkim mišićima, očekujem da imamo odlične međususedske odnose, cenim da VMRO-DPMNE i vlast na čelu sa Novom demokratijom imaju svoj stav u vezi sa Prespanskim sporazumom, jer ni jednom ni drugom nije na srcu taj sporazum“, rekao je Mickoski novinarima, prenose skopski mediji.

Mickoski je rekao i da će glavni prioritet nove vlade biti snažan ekonomski razvoj za prosperitet Makedonije i njenih građana.

"Nemamo drugi cilj jer podrška koju smo dobili na ovim izborima od građana je nešto što nas obavezuje, ali i podstiče da sve ono o čemu smo pričali u ovoj kampanji i godinama unazad sprovedemo u delo", rekao je Mickoski na kraju samitu „Makedonija 2025“.

Ocenivši da je njegova stranka na parlamentarnim i predsedničkim izborima 8. maja postigla istorijski rezultat, kako je rekao, možda prvi put u nezavisnoj i demokratskoj Makedoniji, još jednom je zahvalio građanima u Makedoniji i dijaspori.

"Očekujem od Makedonaca van Makedonije, uspešnih, manje uspešnih, ali i onih koji se ne bave toliko biznisom, da znaju da je Makedonija njihova domovina, da su ovde uvek dobrodošli i da je sada trenutak da nešto učine za našu zajedničku državu", naveo je Mickoski.

On je istakao da buduća Vlada VMRO-DPMNE nema nameru da priča o bajkama i čudima.

"Razgovaraćemo o stvarnim stvarima, i razgovaraćemo o realnosti koju treba da gradimo zajedno sa našim Makedoncima iz celog sveta“, rekao je Mickoski.