17. maj 2024 12:55

Radovan Višković: Usvajanje rezolucije o Srebrenici je možda početak kraja UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Višković: Usvajanje rezolucije o Srebrenici je možda početak kraja UN

Foto: SRNA/BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Usvajanje rezolucije o Srebrenici na ovakav način je možda i početak kraja Ujedinjenih nacija, u obliku u kojem smo ih do sada znali, izjavio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

"Očito je ovo postao prostor lobističkih, interesnih sfera, gde je pogaženo međunarodno pravo", rekao je u intervjuu za portal Banjaluka.net premijer Višković.

"Ta rezolucija u istorijskom smislu ne znači ništa, ali u političkom smislu predstavlja veliki problem jer će poremetiti odnose unutar BiH", rekao je Višković.

Istakao je da će hipoteku genocidnosti koju nosi ta rezolucija nositi svaki Srbin bez obzira gde se nalazi i dodao da je ono što bi svi Srbi širom svetu trebalo da razumeju.

"Ne tiče se ovo samo Srba iz Republike Srpske, nego svih. Pre svega želim da zahvalim Srbiji na razumevanju i na diplomatskim naporima. Pre svega predsedniku Vučiću i njegovom timu. On je već dva puta boravio u Njujorku, gde je lobirao i održao na desetine sastanaka s predstavnicima brojnih zemalja", naveo je Višković.

Međutim, ističe, ovo je politička priča.

"Gde Srbija prođe u lobiranju, za njima idu Nemci i pokušavaju to da pokvare. Dakle, vidite da postoji politički interes kako bi oprali svoju biografiju", kaže Višković i dodao:

"Јa sam u jednom momentu rekao da je ovo možda i početak kraja Ujedinjenih nacija, u obliku u kojem smo ih do sada znali. Očito je ovo postao prostor lobističkih, interesnih sfera, gde je pogaženo međunarodno pravo".

Ono što, kako kaže, želi da naglasi je da su sve rezolucije koje su se odnosile na genocid usvajane jednoglasno. I to, ističe, nešto govori.

"Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, za razliku od rezolucija Saveta bezbjednosti UN. Ova rezolucija je više protokolarna. Međutim, bošnjački narod i neke neprijateljski nastrojene vlade i zemlje prema Republici Srpskoj misle da tu rezoluciju u narednom periodu mogu da koriste u političke svrhe", naveo je Višković.

Na pitanje šta to znači, on je rekao: "U smislu da Republiku Srpsku proglase genocidnom pa da traže da se ukine itd. Sada imamo i informaciju da drugi amandman Crne Gore, koji kaže da je Republika Srpska neupitna, nije usvojen. Usvojen je onaj koji kaže da je odgovornost pojedinačna. To znači da se Republika Srpska ne može tretirati kao genocidna. Međutim, oni su igrali na varijantu da posle te rezolucije krenu ka pokušaju ukidanja Srpske".